Det blir maktskifte i Norge
Erna Solberg ler som en sol när det stod klart att de borgerliga hade uppnått en klar majoritet och att den rödgröna regeringen ska avgå. (Foto: Audun Braastad / AFP)


På valvakan på SAS-hotellet i Oslo centrum stämde Høyre-folket upp med ”Seieren er vår!” efter att de hört den sittande norske statsministern Jens Stoltenberg förklara att hans rödgröna regering ska begära avsked.

När Erna Solberg, Norges blivande statsminister, klev upp i talarstolen på valvakan möttes hon av ett öronbedövande jubel. Hon började med att säga:

”Idag har ni varit med om att skriva historia. Idag har väljarna röstat fram en historisk stark valseger åt de borgerliga partierna.”

Solberg tackade de rödgröna för gott jobb, för vilket de tjänar respekt. Speciellt tackades Jens Stoltenberg för att han i svåra tider stod upp och blev en symbol och en samlande person.

Sist Norge hade en statsminister från Høyre var 1990. Nu blir det Erna Solberg och hon har som mål att tillsammans med Kristelig Folkeparti, Venstre och Fremskrittspartiet bilda regering.

Prognosen visade vid midnatt att det borgerliga blocket hade 53,8 procent medan de rödgröna hade 40,5 procent.