"Det är nästan övermänskligt ibland"
Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström njöt av artisternas skicklighet i Chinese Spactacular. (Foto: Jens Almroth/Epoch Times)


Efter tisdagens Chinese Spectacular-föreställning hade Epoch Times reporter en pratstund med skådespelerskan Solveig Ternström (känd bl a från tv-serien ”Svenska Hjärtan”) och Centerpartiets riksdagsledamot Eva Selin Lindgren.

ET: Nu när ni har sett föreställningen, vad har ni för tankar runt den?

Eva Selin Lindgren: Jag tycker det var väldigt skojigt att det var så omväxlande och att de här uttrycksmedlen fanns i allting – dans, musik och sång. Orden också, fastän vi inte förstår kinesiska. Och det där med att ”tala sanning” ska man lära alla barn, och alla. Godhet, tålamod och medkänsla som var med också, Falun Gong… Jag tycker det budskapet är väldigt viktigt och jag vill gärna att det ska uttryckas i fler former.

ET: Solveig, du har ju en bakgrund inom skådespelaryrket, finns det några paralleller du kan se i framförandet?

Solveig Ternström: Det här är ju så absolut österländskt medan jag kommer från den västerländska traditionen och, ja, man kan ju njuta ohejdat av deras skicklighet. Det är ju fantastiskt skicklig dans och väldigt vackert, väldigt vackert och aldrig en sekund tråkigt.

ET: Var det något av inslagen som talade till dig mer än något annat?

Solveig: Ja, jag tycker väldigt mycket om sagorna som gestaltas, dom är fenomenala på det, att gestalta, med denna ohyggliga skicklighet. Att utföra den här samtidigheten, denna icke-individuella del. Det är fascinerande att se för det är någonting som vi aldrig jobbar med i västerlandet. Vi har ju varit helt tvärtom. Det är ju nåt helt annat. Vi har ju det vi kallar för avantgarde och dekadens och ska bryta mot allting, väldigt individuellt och så vidare. Det är precis motsatsen till det här.

Eva: Jag ser ju också det att vi har samma, den här visan som var lik våra folkvisor som hon sjöng. Jag tänkte på värmländska folkvisor och ryska, det är någonting i musiken som är lika, man kan se det här norra bältet och det tror jag kommer från naturen.

ET: Om du skulle sammanfatta den här föreställningen med två meningar och berätta för dina vänner, vad skulle du säga då?

Eva: Jag skulle säga att det är en blandning av visdom och filosofi, rörelse, entusiasm och livsglädje också. En blandning av livsglädje och filosofi, men också vemod.

Solveig: Ja det är en konstnärligt fulländad föreställning – stor konst. Fantastiskt genomarbetad, det är nästan övermänskligt ibland, man kan ana det arbete som ligger bakom det här.

ET: Tack Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren!