"Det är modigt"
Riksdagsman Mikael Oscarsson (kd) tycker att hans egna värderingar stämmer med dem i Shen Yuns Chinese Spectacular. (Foto: Jens Almroth/Epoch Times)


Shen Yuns föreställning Chinese Spectacular, som den kinesiska ambassaden försökte stoppa genom påtryckningar mot svenska politiker, gav i går sin tredje förställning på Cirkus i Stockholm.

– Det är modigt, säger Mikael Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsman från Uppsala.

Han tyckte att artisterna var professionella, samtidigt som de lyckades få fram ett budskap.

– De sjunger ut kritiken mot regimen, säger han.

Det tycker han är bra, då det handlar om en totalitär regim som förtjänar kritik.

– Det är viktigt att det blir påtalat och nu inför OS kanske regimen är mera mottaglig för omvärldens tryck.

Familjefrågan, värden och värderingar är viktiga för kristdemokraterna och Mikael Oscarsson kände att det fanns mycket av det i föreställningen.

Han sitter i riksdagens näringslivsutskott och kommer att framföra sina synpunkter på situationen i Kina när han får tillfälle.

– De stora problemen är brist på demokrati, brist på frihet och religionsfrihet. Det är brist på mycket av grundläggande mänskliga fri och rättigheter I Kina.

Det drabbar bland annat Falun Gong-utövare vilket illustreras i föreställningen, men även andra många andra grupper, till exempel kristna, vilket han själv är.

Vad ligger bakom de problemen tror du?

– Det är väl den totalitära regimen med kommunismen. De vill behålla makten och då blir varje annan grupp ett hot.

Det diskuteras i samhället om man ska bojkotta OS i Peking för att protestera mot övergreppen i Kina. Mikael Oscarsson tycker det är för mycket att begära att idrottsmän inte ska åka dit:

– Men man kan ju tycka att man inte måste skicka dit alla officiella personer.