Det är aldrig försent att få raka tänder
Raka, rena tänder hjälper din allmänna hälsa. (Foto: b-d-s/iStock/Thinkstock)


Är du en av de många människor som pinats av en tandställning i tonåren bara för att upptäcka att tänderna blev sneda i vuxen ålder? Eller har du aldrig haft möjlighet att ha tandställning och levt med sneda tänder hela ditt liv?

Det är nästan aldrig för sent att få tänderna reglerade. Faktum är att i USA är 25 procent av alla patienter som genomgår tandreglering vuxna. (även i Sverige är det allt vanligare med tandreglering bland vuxna, övers. anm)

Att korrigera dina tänder i vuxen ålder handlar om mycket mer än fåfänga eftersom sneda tänder kan innebära att de slits ner snabbare och påverkar hela din hälsa.

Här är fyra saker som är bra att känna till angående tandreglering.

Missfärgningar

Sneda tänder får lättare fläckar. En av de viktigaste mekanismerna för att hålla tänderna rena är läppen som gnider över dem. När en tand sticker ut mer än de andra kan läppen inte gnida över de andra tändernas framsida och då uppstår fläckar.

Slitage

Alla tänder nöts med tiden, men sneda tänder kan leda till ojämn förslitning. Oregelbundna tänder i  underkäken kommer att nöta på de övre tänderna som blir allt mer ojämna med tiden.

Bakterier

Bakterier får lättare fäste på sneda tänder. När tänderna är i rätt position ansamlas färre bakterier och tandköttet blir friskare. Raka tänder är också lättare att rengöra och där fastnar inte lika lätt matrester.

Alternativ till tandställning

Tandställning som spänns fast med metalltråd är både för vuxnas och tonåringars tänder den mest effektiva metoden för att reglera tänder.

Men många vuxna gillar inte utseendet på tandställningen så därför har de alternativa skenorna i klar plast blivit ett allt populärare val för vuxna som vill ha rakare tänder. Dessa skenor är praktiskt taget osynliga.

Behandlingstiden är ungefär samma för plastskenor som med traditionell tandställning, med allt från tre månader till ett och ett halvt år.

Ta kontakt med din tandläkare för att få mer information och kostnadsförslag för tandreglering.

Information på Översatt från engelska.