Designa ditt kök i engelsk lantstil
Med hantverkarnas olika färdigheter skapades ett engelskt lantkök, med ledning av bilder från sparade tidningar. (Foto: Brandon Barre)


När två av hennes tre vuxna barn fortfarande bodde hemma behövde Linda Gill och hennes make, optimera utrymmet i köket. Hon hade en önskelista och med hjälp av en designer och duktiga hantverkare fick hon sitt efterlängtade kök i engelsk Tudorstil.

– Jag ville ha maximala förvaringsmöjligheter och kunna använda min frukostvrå bättre, säger Gill, som är assistent vid ett förlag.

Åldersfrågan var ett problem för det 80-åriga köket som var placerat i skymundan mot baksidan i hemmet i norra Toronto.

– Allt höll på att falla sönder, säger designern Jane Lockhart. Man fick extra utrymme genom att utnyttja en del av verandan på baksidan.

Hantverkare gjorde jobbet enligt önskemålen

Genom att anlita ett flertal talangfulla hantverkare fick det färdiga köket vitrinskåp och andra anpassade skåp, naturstenskakel och trä från menoniterna.

– Kvaliteten på hantverket var mer än vad jag hade förväntat mig, säger Gill.


Handmålad kruka med blommor, på kaklet bakom spisen, har inspirerats av engelska landskapsmålningar. (Foto: Brandon Barre)

Den handmålade krukan med blommor, på kaklet bakom spisen, har inspirerats av engelska landskapsmålningar. (Foto: Brandon Barre)

Det handmålade kaklet bakom spisen inspirerades av Lindas kärlek till blommor och engelska landskapsmålningar, berättar Lockhart. Konsthantverkarnas samlade kompetens skapade ett engelskt lantkök i Tudorstil.

Kökets specialfunktioner är alla baserade på Gills önskelista:

– Jag hade sparat tidningsfoton i åratal. Nu har jag allt som jag någonsin ville ha, säger hon.

Designern tipsar

Köket har förvaring av vin, en inbyggd brödkorg, en kryddlåda och apparater dolda bakom skåp. Kranar av brons beställdes från England. Handtag till skåp i antik stil, blyinfattade glas och blommiga tallrikar, bidrar alla till kökets lantliga atmosfär. Lockhart valde bänkskivor av kvarts eftersom de är ”mycket hållbara och påminde mig om gammalt engelskt porslin”.

– När du väljer ett matbord till ett litet utrymme, välj ett runt bord eftersom det skapar bättre cirkulation. Se till att den har en piedestalfot eftersom det då blir lättare att skjuta in stolar, råder Lockhart.


Den stoppade bänken ger både förvaringsutrymme och sittplats. (Foto: Brandon Barre)

Den stoppade bänken ger både förvaringsutrymme och sittplats. (Foto: Brandon Barre)

Cerisefärgade band och accentkuddar blåser liv i skrymslena med sina färger. En stoppad bänk med fyra platser ger både förvaring och sittplatser. Men Gill berättar att de ändå har pressat in fem. Skräddarsydda ek- och lönnbord designades för att se ut som familjeklenoder.

Kristallkronan i taket ger en stråle av glans. Dess bronsfärgade metall matchar kökets kranar och skåpens smidesdetaljer. Ekbrädor ersatte det gamla vinylgolvet i rummen. Det nya golvet fick en ytfinish som fick det att smälta samman med golven i resten av hemmet.


En hög och smal arbetsplats ger även förvaring för kokböcker. (Foto: Brandon Barre)

En hög och smal arbetsplats ger även förvaring för kokböcker. (Foto: Brandon Barre)

Arbetsplats med utrymme för kokböcker

På Gills önskelista inför renoveringen, stod en egen nisch att arbeta i. Lockhart designade en hög, smal arbetsplats för Lindas kokböcker som samtidigt skulle ge henne en arbetsyta. Hennes ”kontorsstol” kan också användas vid bordet i frukosthörnan.

– En del människor kommer på besök och vill stanna kvar i frukostrummet, det är så mysigt, säger hon.


På väggen finns en svart tavla för meddelanden. (Foto: Brandon Barre)

På väggen finns en svart tavla för meddelanden. (Foto: Brandon Barre)

Vid frukostvrån finns en vägg med en svart tavla, som kan ses från köket. Här kan denna upptagna familj lämna meddelanden. Krönlisterna förenar arkitekturen i båda rummen.

– Det här är absolut mitt favoritrum i huset, alla tycker att det är fantastiskt.

Utrymmena är designade av Jane Lockhart, B.A.A.I.D, intern Arido, chefsdesigner hos Jane Lockhart inredningsdesign.

Förändra ditt hem med schablonmålning

Engelska herrgårdar byggda av kvinnor

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri