loading
Hälsa & Livsstil

Deppig? - dra ner på margarinet

John Briffa M.D, för Epoch Times London

En av de mest påtagliga förändringarna i den moderna kosthållningen är konsumtionsökningen av omega-6-fetter, linolsyra, som finns i många vegetabiliska oljor såsom havre, tistelolja (safflowerolja, safflorolja) och solrosolja. Sådant fett ökar risken för inflammationer, drar samman blodkärlen och ökar sannolikheten att det bildas blodproppar.

Omega-3-fetter ger däremot motsatta effekter. För optimal hälsa krävs det en balans av dessa två typer av fetter.

Problemet är att den nutida ökningen av omega-6-intag i kombination av en allmän minskning av konsumptionen av omega-3, mycket väl kan ge en fysiologisk och biokemisk obalans som kan förorsaka en rad sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och stroke [1], diabetes typ 2 [2] och autoimmuna sjukdomar (immunsystemet angriper kroppens egen vävnad) som reumatism [3].

Den allra senaste studien som undersökt den biologiska betydelsen av förhållandet mellan omega-6 och omega-3-intag publicerades online i tidskriften Psychosomatic Medicine [4]. I studien fann man en ökad risk för depression då andelen omega-6 ökade och omega-3 minskade, och ju mer proportionen ökade för omega-6 desto mer benägenhet för depressiva symptom. Denna forskning visar att det inte bara är viktigt att få en balans mellan omega-6 och omega-3 i dieten för den fysiska hälsan – utan även för den mentala hälsan.

Omega-6-fetter hittas rikligast i vegetabiliska oljor, men finns tex. även i margarin, konditorivaror, snacks och olika mellanmål. Att äta mindre sådan mat kan göra att man undviker övermått av omega-6-fett i kroppen och hjärnan.

Ett annat tillvägagångssätt är givetvis att öka intaget av omega-3-fetter genom att äta mat som fet fisk och tex. valnötter och/eller omega-3 som kosttillskott. I detta avseende är fiskolja, torskleverolja och linfröolja alla bra val.


Referenser:
1. Weber PC. Are we what we eat? Fatty acids in nutrition and in cell
membranes: cell functions and disorders induced by dietary conditions.
In: Fish fats and your health. Norway: Svanoy Foundation, 1989:9-18
2. Raheja BS, et al. Significance of the n-6/n-3 ratio for insulin
action in diabetes. Ann N Y Acad Sci 1993; 683:258-71
3. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6:omega-3
essential fatty acids Biomed Pharmacother. 2002 56(8): 365-79
4. Kiecolt-Glaser JK, et al. Depressive Symptoms, omega-6:omega-3 Fatty
Acids, and Inflammation in Older Adults. Psychosomatic Medicine 30th
March 2007 [epub before print publication]

John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse för kosthållning och naturmedicin.

Briffas webbplats http://www.drbriffa.com

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-3/54861.html

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa & Livsstil

Deppig? - dra ner på margarinet

John Briffa M.D, för Epoch Times London

En av de mest påtagliga förändringarna i den moderna kosthållningen är konsumtionsökningen av omega-6-fetter, linolsyra, som finns i många vegetabiliska oljor såsom havre, tistelolja (safflowerolja, safflorolja) och solrosolja. Sådant fett ökar risken för inflammationer, drar samman blodkärlen och ökar sannolikheten att det bildas blodproppar.

Omega-3-fetter ger däremot motsatta effekter. För optimal hälsa krävs det en balans av dessa två typer av fetter.

Problemet är att den nutida ökningen av omega-6-intag i kombination av en allmän minskning av konsumptionen av omega-3, mycket väl kan ge en fysiologisk och biokemisk obalans som kan förorsaka en rad sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och stroke [1], diabetes typ 2 [2] och autoimmuna sjukdomar (immunsystemet angriper kroppens egen vävnad) som reumatism [3].

Den allra senaste studien som undersökt den biologiska betydelsen av förhållandet mellan omega-6 och omega-3-intag publicerades online i tidskriften Psychosomatic Medicine [4]. I studien fann man en ökad risk för depression då andelen omega-6 ökade och omega-3 minskade, och ju mer proportionen ökade för omega-6 desto mer benägenhet för depressiva symptom. Denna forskning visar att det inte bara är viktigt att få en balans mellan omega-6 och omega-3 i dieten för den fysiska hälsan – utan även för den mentala hälsan.

Omega-6-fetter hittas rikligast i vegetabiliska oljor, men finns tex. även i margarin, konditorivaror, snacks och olika mellanmål. Att äta mindre sådan mat kan göra att man undviker övermått av omega-6-fett i kroppen och hjärnan.

Ett annat tillvägagångssätt är givetvis att öka intaget av omega-3-fetter genom att äta mat som fet fisk och tex. valnötter och/eller omega-3 som kosttillskott. I detta avseende är fiskolja, torskleverolja och linfröolja alla bra val.


Referenser:
1. Weber PC. Are we what we eat? Fatty acids in nutrition and in cell
membranes: cell functions and disorders induced by dietary conditions.
In: Fish fats and your health. Norway: Svanoy Foundation, 1989:9-18
2. Raheja BS, et al. Significance of the n-6/n-3 ratio for insulin
action in diabetes. Ann N Y Acad Sci 1993; 683:258-71
3. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6:omega-3
essential fatty acids Biomed Pharmacother. 2002 56(8): 365-79
4. Kiecolt-Glaser JK, et al. Depressive Symptoms, omega-6:omega-3 Fatty
Acids, and Inflammation in Older Adults. Psychosomatic Medicine 30th
March 2007 [epub before print publication]

John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse för kosthållning och naturmedicin.

Briffas webbplats http://www.drbriffa.com

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-3/54861.html

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024