Den vackraste flickan i Linfen
Tjugoåriga Meng Peijie har varit sin förlamade adoptivmors enda vårdgivare de senaste tolv åren. (Foto: lydc.com)


Hennes skolkamrater kallar henne för den vackraste flickan i Linfen, och de har goda skäl. De tycker att hon är ovanlig och mycket speciell. Tjugoåriga Meng Peijie har varit sin förlamade adoptivmors enda vårdgivare de senaste tolv åren. Hon var alltså bara åtta när hon började.

Historien om Peijie plockades upp av nyhetsbyrån Xinhua den 21 juni och har nu spridits av hennes skolkamrater på Linfens högskola (en del av Shanxis universitet) som inspirerats och rörts av hennes godhet och tillgivenhet till sin adoptivmor.

Peijie som föddes 1991 i Shanxhiprovinsen blev föräldralös vid fem års ålder. Efter att hennes far dött i en bilolycka skickades hon av sin mor, som även hon senare dog, till en fosterfamilj.

Tre år senare blev Liu Fangying, Peijies adoptivmor, invalidiserad av en sjukdom, och hennes man, Peijies adoptivfar, övergav familjen. Nu var det upp till åttaåriga Peijie att ta hand om både sig själv och sin förlamade adoptivmor, inklusive att handla och laga mat. Samtidigt gick hon i skolan.

2009 kom Peijie in på högskolan i Linfen, som ligger ganska långt från hennes hem, men hon fortsatte ändå ta hand om sin adoptivmor.

Liu beskrev det tuffa schema dottern haft de senaste tolv åren. Hon berättade att Peijie går upp klockan sex på morgonen och byter hennes blöja, tvättar och klär på henne och ger henne frukost. Sen rusar hon iväg till skolan. På lunchen kommer Peijie hem, ger henne lunch, duschar henne och masserar henne, tar hand om tvätten och byter lakan i sängen, innan hon skyndar tillbaka till skolan igen. Efter skolan kommer hon hem och lagar mat och gör fler hushållssysslor, och först klockan nio på kvällen har hon tid att börja göra sina läxor.

Efter att ha berättat om vad hennes dotter gått igenom de senaste tolv åren kunde Liu inte hålla tårarna tillbaka.
– Jag tog bara hand om henne i tre år, men hon tar hand om mig för resten av mitt liv, sade hon.

Peijie tar sig även tid att hjälpa sin mor med sjukgymnastiken, vilket innefattar 240 situps, 200 bensträckningar och en 15 minuters benmassage.

Yang Jiaojiao, som gått i skolan med Peijie och nu även går på samma högskola som hon, berättade att hon alltid springer mellan hemmet och skolan, andfådd och röd i ansiktet, och att hon inte har någon tid att roa sig.

På frågan om hur hon känner inför vad hon gått igenom alla dessa år svarade Peijie att hon inte tycker det är något ovanligt med det.
– Jag gör bara vad vilken dotter som helst skulle göra, sade hon,

Hennes skolkamrater tycker dock att hon är ovanlig och speciell.

Någon skickade henne ett meddelande med texten: ”Du kanske inte känner till mig, men jag känner till dig. Kämpa på och håll modet uppe!”

En annan student skrev: ”Vi är alla gräsrötter i den här klassen, men vi är inte obetydliga för det. Att vara sanna, goda och vackra är vårt eviga mål. Fortsätt med ditt goda arbete!”

Översatt från engelska.