Den taiwanesiska regeringen ignorerar gripen medborgare i Kina, säger advokat
Chung Ai utanför den Taiwanesiske presidentens kontor tillsammans med sin mor och farmor, den 27 juni. (Foto: Chung Yuan/The Epoch Times)


Under de 23 dagar som gått sedan den taiwanesiske medborgaren Chung Ting-pang greps har den taiwaneisiska regeringen valt att vara inaktiv, enligt Theresa Chu, advokat och talesperson för det juridiska team som arbetar med Chungs fall. Chung greps av kinesiska säkerhetsagenter under en resa till staden Ganzhou.

Det var den 18 juni som Chung greps, precis då han skulle åka hem från en tre dagar lång resa till det kinesiska fastlandet. Han har åtalats för att ha försökt manipulera tv-sändningar och sitter för närvarande isolerad utan tillgång till rättsligt ombud.

Theresa Chu uppmanar den taiwanesiska regeringen att kräva att Chung släpps utan förbehåll. Efter att ha lämnat in en petition på presidentens kontor den 27 juni har Chung Ting-pangs familj inte kunnat kontakta honom på telefon, enligt Chu. Regeringen har vägrat att eskortera familjen till fastlandet så att de kan besöka Chung, eftersom man inte anser sig kunna garantera deras säkerhet.

– Vi hoppas att de
taiwanesiska myndigheterna kan tänka sig in i den situations som Chungs familj befinner sig i. Gällande deras säkerhet vid ett besök så borde frågan få den uppmärksamhet som den förtjänar, sade Chu. Hon anser att det faktum att Taiwan inte svarar på Chungs fall demonstrerar att man inte bryr sig om sina medborgares säkerhet när man har med det kommunistiska Kina att göra. Hon menar vidare att inga bilaterala avtal eller förhandlingar mellan Kina och Taiwan bör äga rum så länge taiwanesiska medborgares personliga säkerhet inte kan garanteras. Det ska enligt planerna hållas ett toppmöte mellan det Kinesiska kommunistpartiet och Taiwans styrande Nationalistparti.

Även fast Chungs familj knappt fått någon hjälp av den taiwanesiska regeringen så fortsätter de på egen hand att vädja till det internationella samfundet. De har redan skickat ut dokument till 39 länders diplomatiska representation i Taiwan och har bett den amerikanska ambassaden i Peking om hjälp. De sistnämnda har svarat att de kommer noggrant bevaka Chungs fall. Familjen har även skickat brev till EU-parlamentets vice ordförande och andra EU-parlamentariker.

Chungs släktingar
på det kinesiska fastlandet lyckades anställa en advokat som kan begära besöksrättigheter av byrån för nationell säkerhet i Jiangxiprovinsen. De hoppas att advokaten ska kunna besöka Chung och fråga om hans säkerhet och mentala tillstånd.

Chung Ai, Chung Ting-pangs dotter, har startat en facebooksida för att söka stöd för sin kampanj för att rädda fadern. Sidan har hittills fått stöd av över 9 000 personer. Nyligen postade hon ett meddelande där hon uttryckte sin besvikelse över den taiwanesiska regeringen:

”Regeringen hjälper oss inte på ett uppriktigt sätt. Min faster ringer till presidentens kontor varje dag, men hon får bara svävande svar.”

Översatt från engelska