Den största kommersiella raketen redo för uppskjutning år 2013
Elon Musk, VD för Space Exploration Technologies Corp (SpaceX) och Tesla Motors, talar under en presskonferens för att tillkännage att SpaceXs Falcon Heavy-raket, som skulle kunna slutföra uppdrag till den internationella rymdstationen och månen, bör vara klar för användning före slutet av 2012. (Foto: Brendan Smialowski / Getty Images)


Space Exploration Technology (SpaceX) har planer på att bygga en kolossalt stor, 22-våningar hög raket vilken kallades ”världens mäktigaste”, enligt ett pressmeddelande den 5 april.

Falcon Heavy kommer att kunna bära 53 ton ut i yttre rymden, vilket är dubbelt så mycket som de Delta IV-raketer som används i dagsläget.

Den gigantiska raketen ”kommer att bära mer nyttolast till omloppsbanan eller ha en högre flykthastighet än någon annan maskin i historien, bortsett från månraketen Saturn V, vilken togs ur drift efter Apollo-programmet”, sade SpaceX vd Elon Musk i ett uttalande. Han har också grundat PayPal och andra företag.

Falcon Heavy, som är 227 meter lång, kommer med sina 27 motorer att generera cirka 1,7 miljoner kilograms drivkraft vid uppskjutningen, vilket motsvarar kraften från 15 Boeing 747 som lyfter samtidigt. Varje uppskjutning av raketen beräknas kosta mellan 500 till 750 miljoner.

SpaceX hävdar
att det skulle långt överträffa Delta IV-raketen eftersom den har ”mer än den dubbla nyttolasten till en tredjedel av kostnaden.”

Saturn V-raketen användes under Apollo- och Skylabprogrammen under 60- och 70-talet och hade en lastkapacitet på drygt 120 000 kilo. I uppskjutningsfasen genererades mer än 3,5 miljoner kilos drivkraft.

Företaget säger att raketer är planerade att skjutas upp år 2013 eller 2014 i Kalifornien. Därefter kommer Cape Canaveral, Florida, användas för framtida uppskjutningar.

I december var SpaceX det första kommersiella företaget att skicka en rymdfarkost i rymden och få den tillbaka. De hade redan framgångar med sina mindre Falcon 9 modeller, vilka har använts av NASA.

Översatt från engelska