Den saudiske bloggarens spöstraff ska verkställas tror hans fru
I juni fastställde Högsta domstolen i Saudiarabien domen på tio års fängelse och 1000 piskrapp för den saudiske bloggaren Raid Badawi, vilket föranledde protester bland annat från Frankrike. (Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Getty Image)


Förra året dömdes den 31-årige saudiske bloggaren och människorättsaktivisten Raid Badawi till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha smädat islam. I januari fick han sina första 50 piskrapp vilket upprörde omvärlden och orsakade en diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien.

Efter de första 50 rappen i januari sköts resten av spöstraffet upp av okänd anledning, troligen hälsoskäl. Nu tror hans fru Ensaf Haidar, som bott i Kanada sedan 2013, att det snart kommer att återupptas. I en bloggpost på Raid Badawis Foundations hemsida, skriver hon att samma källa som varnade henne innan den första piskomgången, sagt att straffet ska återupptas och kommer att verkställas inne i fängelset.

Det hårda straffet upprörde omvärlden och Saudiarabien utsattes för hård kritik. Protestdemonstrationer hölls i många europeiska länder.

I Sveriges kallade utrikesminister Margot Wallström straffet för ”medeltida”, vilket utlöste en politisk kris. Riyadh kallade hem sin ambassadör, och kungen skrev ett brev till Saudiarabiens kung för att blidka honom, skrev SR i juni.

Ensaf Haidar har försökt göra allt hon kan för att få sin make fri. Hennes önskan är att den saudiske kungen ska förlåta hennes man och låta honom återförenas med sin familj i Kanada.