Den politiskt känsliga rättegången mot Wang Lijun har avslutats
I en skärmdump från CCTV syns Wang Lijun under rättegången mot honom den 18 september i Chengdu. De kinesiska tecknen i bildens nederkant är åtalspunkterna mot honom. (Foto: The Epoch Times)


Den andra och avslutande dagen av den mycket känsliga rättegången mot Wang Lijun, före detta polischef i Chongqing och närmaste man till den avsatte politbyråmedlemmen Bo Xilai, hölls den 18 september under hemlighetsmakeri. 

Rättegången ägde rum i folkets mellanliggande domstol i Sichuanprovinsens huvudstad Chengdu. Det var där som Wang desperat flydde till det amerikanska konsulatet den 6 februari, vilket avslöjade skandaler som fortfarande skakar det Kinesiska kommunistpartiet.

För flykten har Wang åtalats för avhopp, men han stod även åtalad för missbruk av lagen i form av nepotism, maktmissbruk och mutor. Enligt det statliga språkröret Xinhua var rättegången den 17 september en ”hemlig förhandling enligt lagen” eftersom man avhandlade ”statshemligheter”.

Förhandlingarna den 18 september var enligt uppgift öppna, och Wangs släktingar, media och olika kinesiska politiska representanter deltog, enligt Xinhua.

I verkligheten var den dock stängd för pressen. Kinesisk media hade försetts med munkavle och utländsk press fick inte delta, enligt Radio France Internationale.

Detta hemlighetsmakeri liknade det som omgärdade rättegången mot Gu Kailai, som hölls den 9 augusti. Gu, som är Bo Xilais fru, dömdes för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood, delvis på grund av bevis som Wang kommit med. 

Rättegången mot Wang är alltså politisk dynamit för den kinesiska regimen och informationen måste därför kontrolleras. Zhang Sizhi, en känd kinesisk advokat, sade till Deutsche Welle att potentiella kopplingar till Bo Xilai kan ses i det nyhetstelegram som Xinhua publicerade om rättegången den 17 september. 
– Det är sannolikt relaterat till Bo om det är ”statshemligheter”, sade Zhang. Enligt Kinaanalytiker är toppskiktet inom kommunistpartiet djupt splittrat över hur man ska hantera Bo Xilai.  

Wang anses ha berättat för partiet om Bo Xilais och Gu Kailais inblandning i organstölder och försäljning av kroppar, och även om Bos korruption och hans planer på att tillsammans med Zhou Yongkang, högste chefen för Kinas inhemska säkerhetsapparat, försöka utmanövrera Kinas tilltänkta nästa ledare Xi Jinping.

Epoch Times kommentator Zhang Tianliang menar att Wang Lijun bara kan ha flytt till Chengdu för att han fruktade för sitt liv, och att den ende som kan ha hotat honom är Bo Xilai. 

Enligt Zhang Tianliang måste rättegången mot Wang kontrolleras hårt för att det kinesiska folket inte ska få information om Bo Xilais aktiviteter. 

Dessutom sätter rättegången mot Wang Lijun strålkastarljuset på kampen inom politbyrån. Vissa toppledare försvarar Bo och andra försöker förgöra honom. Partiet vill hålla de här splittringarna inom ledarskiktet borta från allmänhetens ögon, menar Zhang.

Den känsligaste frågan kring Wang Lijun är Bo Xilais och Gu Kailais inblandning i organstölder från levande människor. 

Zhang Sutian på radionätverket Sound of Hope kommenterade:
Organstölder från levande människor är ett brott mot mänskligheten. Det skedde under kommunistpartiets styre, så det är direkt kopplat till kommunistpartiet.

Enligt Zhang Sutian kommer partiet att förlora all legitimitet och kollapsa när det kinesiska folket får reda på sanningen om organstölderna.

De som var på Gu Kailais rättegång noterade att rätten verkade acceptera försvarets orsaker till varför hon skulle få en mild dom. Gu fick en villkorlig dödsdom, som kan omvandlas till livstids fängelse efter två år, vilket rätten i sin tur kan reducera hur den vill på grund av gott uppförande. Xinhuas rapportering antyder att Wang eventuellt kan vänta sig en mild dom även han.

Åklagarna ska enligt Xinhua ha sagt att eftersom Wang bidragit med viktiga bevis i Gus fall, så kan han få ett reducerat straff för åtalspunkterna gällande att ha missbrukat lagen för egna syften.

Xinhua rapporterade att Wang dessutom ”hade fört fram ledtrådar till avslöjandet av allvarliga brott begångna av andra och spelat en avgörande roll i utredningen av dessa.” Man skrev vidare att åklagarna i åtalet skrivit att ”Detta kan anses vara mycket meriterande”.

Xinhuas rapportering avslöjade inte vad Wang kommit med för bidrag eller vad han hjälpt till att lösa för fall, men mordet på Neil Heywood tycks vara ett av dem.

Wang Lijuns försvarsadvokat ska ha framfört förmildrande omständigheter i Wangs fall, och Wang ska inte ha ”framfört några protester” mot fakta och de fyra åtalspunkterna mot honom.
I videon från rättsförhandlingarna som statliga medier släppte ser Wang också lugn ut.

Innan rätten ajournerade sig sade man att domen mot Wang ska komma vid ett senare datum som ännu inte beslutats. Efter rättegången lästes ett pressmeddelande från Xinhua upp för de utländska medier som samlats utanför domstolen, enligt Radio France Internationale. 

Översatt från engelska