Den kinesiske polischefen som försökte fly - nu åtalad
Wang Lijun, före detta chef för Chongqings byrå för offentlig säkerhet, mars 2011. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Wang Lijun, Chongqings förre polischef och nära allierad till Chongqings förre partichef, Bo Xilai, har åtalats för ”missbruk av lagen för egna syften, avhopp, maktmissbruk och mutbrott”, enligt regimens officiella språkrör, nyhetsbyrån Xinhua.

I det korta pressmeddelandet försökte man betona det partikontrollerade kinesiska rättssystemets roll i hanteringen av Wang.

Åtalspunkterna mot Wang kom snabbt efter den mycket uppmärksammade rättegången mot Gu Kailai, Bo Xilais fru, som dömdes för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Hon fick en villkorlig dödsdom i vad många analytiker kallat en farsartad rättegång som antog en högst tveksam redogörelse för händelseförloppet. Experter tror att partiets ledning vill avsluta de tre fallen innan den 18:e partikongressen, där nya personer ska utses till viktiga poster, bland annat partiets ledare. Vad som kommer att hända med Bo Xilai är fortfarande oklart.

Det är åklagarmyndigheten i Chengdu, Sichuanprovinsens huvudstad, som åtalar Wang. Det var i Chengdu som Wang flydde till det amerikanska konsulatet i februari.

Den eskapaden, där Wang enligt uppgift klädde ut sig till kvinna för att komma förbi de vakter som hans chef, Bo Xilai, hade placerat utanför hans lägenhet, satte igång en kedjereaktion inom den kinesiska regimen. Först sparkades Bo från sina partiposter, sedan greps hans fru, Gu Kailai, och så sattes Zhou Yongkang, Bos främste beskyddare inom politbyråns ständiga utskott, under ”intern kontroll”, enligt uppgifter.

På grund av den incidenten åtalas Wang för avhopp. Han har även ”missbrukat lagen för egen vinning” genom att hjälpa Gu Kailai att komma undan ansvaret för mordet på Neil Heywood, en engelsk affärsman. De andra punkterna,”maktmissbruk” och ”mutbrott”, förklarades inte närmare.

Inga referenser gjordes heller till Wang Lijuns egen erkända inblandning i organskörd från tusentals fångar under hans tid som chef för Byrån för offentlig säkerhet i Jinzhou, i Liaoningprovinsen. Många av fångarna var sannolikt Falun Gong-utövare, samvetsfångar, som var vid liv när deras organ stals.

Översatt från engelska