Den kinesiske dissidenten Hu Jia frisläppt
Den fängslade dissidenten Hu JIas plats står tom den 17 december 2008 iunder prisceremonin för Sacharovpriset i EU-parlamentet. Hu släpptes ur fängelset efter tre och ett halvt år, men får inte tala med media och personer i kretsen runt honom misstänker att han kommer övervakas noggrannt. (Foto: Dominique Faget/AFP/Getty Images)


Hu Jia, en av Kinas mest kända dissidenter, släpptes ur fängelset tidigt på söndagsmorgonen efter att han avtjänat ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff för statsomstörtande verksamhet, enligt hans fru, Zeng Jinyan.

Zeng berättade att Hu återvänt till sitt hem i Peking, men att han inte var redo att uttala sig offentligt.

”Under en sömnlös natt kom Hu Jia hem klockan halv tre på morgonen, i säkerhet och mycket lycklig,” skrev Zeng, som även hon är aktivist, på twitter. ”Han behöver vila ett tag”.

Den 37-årige aktivisten som engagerat sig för AIDS-sjuka, mänskliga rättigheter och miljön, dömdes 2008 för ”statsomstörtande verksamhet” för att han kritiserat människorättsförbrytelser i Kina inför OS i Peking. Hans sågs av somliga som en potentiell vinnare av Nobels fredspris 2010, innan det gavs till en annan fängslad kinesisk dissident, Liu Xiaobo.

Hus frisläppande var planerat sedan länge, men kom samtidigt som Wen Jiabao, partisekreterare i det kinesiska statliga rådet, är på statsbesök i Ungern, Storbritannien och Tyskland, och strax efter att en annan känd aktivist, konstnären Ai Weiwei, plötsligt släpptes i onsdag, följd av fyra av hans medarbetare.

Trots att Hu släppts har hans fru och andra omkring honom uttryckt oro för att de kinesiska myndigheterna ska sätta honom i husarrest. Zeng hade redan skickat deras treåriga dotter till släktingar, eftersom hon inte ville att hon skulle vara hos dem om de sattes i husarrest.

Även rent officiellt är Hu inte fri. Förutom fängelsedomen har han ett års indragna politiska rättigheter, vilket inkluderar att rösta och att ha kontakt med media.

”I år kommer han troligen i första hand fokusera på att få behandling för sin levercirros och ta hand om föräldrar och dotter, ifall han skulle gripas igen,” skrev Zeng på twitter.

EU, som gav sitt viktigaste människorättspris, Sacharovpriset, till Hu i december 2008, är även de nedtonade i sina kommentarer till släppandet av Hu.

– Givetvis välkomnar vi att Hu släppts, men det är viktigt att vi håller ett öga på hur han behandlas hädanefter. Vi hoppas Hu får tillbaka sina fulla rättigheter, sade Michael Mann, talesman för EU:s utrikesminister Catherine Ashton till BBC News.

New York-baserade Human Rights Watch (HRW) sade på torsdag att Hu och hans familj inte borde sättas i husarrest eller drabbas av några andra ”utomrättsliga frihetsinskränkningar” efter frisläppandet.

– Hu Jia borde aldrig ha fängslats till att börja med. Om den orättvisan förvärras med andra former av frihetsberövande kommer det bara visa hur ihåliga den kinesiska regimens utfästelser om ”rättssäkerhet” är, sade Sophie Richardson från HRW.

Under en stor del av den tid som Hu suttit fängslad har hans fru och dotter levt med hård polisbevakning och trakasserier. Polisen har genomfört ”intensiv och kränkande” bevakning av deras lägenhet i Peking, illegalt hindrat deras rörelsefrihet, hindrat journalister och utländska diplomater från att besöka Zeng och stört telefon- och internetkommunikation, enligt HRW.

Hu drabbades av levercirros under en tidigare fängelsevistelse och har försökt få villkorlig frigivning av medicinska skäl sedan juli 2009. Fängelsemyndigheterna har hela tiden avslagit och hävdat att han inte uppfyller kraven.

Den kinesiska regimen har vidtagit åtgärder för att hålla hård kontroll. Under dagarna inför frisläppandet talade polisen med flera dissidenter i Peking och sade till dem att inte träffa Hu när han kom ut ur fängelset.

Dissidenten Cha Jianguo sade till Chinese Human Rights Defenders att förutom det samtalet så har polisen patrullerat nedanför hans längenhet och tvingat honom att rapportera till dem när han kommer eller går.

Det kinesiska kommunistpartiet har slagit ner på dissidenter sedan i februari, av rädsla för att den ”arabiska våren” ska inspirera till ytterligare utmaningar mot deras envälde.

Många dissidenter som nyligen släppts tycks ha beordrats av de kinesiska myndigheterna att hålla tyst. Ai Weiwei sade till exempel till media att han ”hoppades på deras förståelse” för hans tystnad efter att han släppts ur en två och en halv månader lång fångenskap.

– Jag beklagar, men jag kan inte uttala mig, jag är villkorligt frigiven, sade Ai, som är känd som en frispråkig regimkritiker, till NTD Television.

Översatt från engelska