Den kinesiska regimens krig mot kristna huskyrkor
Polisbilar och bussar står parkerade nära Shouwangkyrkans gudstjänstplats i Peking och väntar på att föra bort kyrkomedlemmar, den 24 april. (Fotot taget av en anonym kyrkomedlem)


Kinesiska myndigheter har fortsatt sina räder mot en kristen kinesisk så kallad huskyrka, som höll gudstjänst utomhus den första söndagen i maj.

Gripandena visade att den nytillträdde kinesiske sekreteraren för religiösa angelängenheter avser att ”skingra och krossa alla huskyrkor” och få dem att underkasta sig regeringens kontroll, sade en medlem av kyrkan till Epoch Times.

Minst 31 medlemmar av Shouwangkyrkan fördes bort den 1 maj från platsen där de höll utomhusgudstjänst, enligt China Aid Association. Folk skickades till olika kontor tillhörande allmänna säkerhetsbyrån eller till polisstationer. Bland annat greps en pastor från Pekingkyrkan New Tree Church som deltog i Shouwangkyrkan. Han hölls i förvar i två dygn.

Det här senaste tillslaget mot Shouwangkyrkan följer efter de tidigare polisräderna den 17 och 24 april, i samband med påskfirandet, när flera dussin kyrkomedlemmar greps och 500 sattes i husarrest.

I slutet av april höll Kina och USA samtal om mänskliga rättigheter, och USA tog upp frågan om förföljelse av religiösa grupper, men detta ledde inte till något skydd för dessa kristna kineser som inte vill tillhöra den statligt sanktionerade ”patriotiska” kyrkan.

– Den verkliga avsikten med de kinesiska myndigheternas förtryck av Shouwangkyrkan är att helt och hållet skingra huskyrkor som Shouwangkyrkan och i slutänden tvinga in dem i den statligt kontrollerade kyrkan. Det här är ett mål som den nyligen tillsatte sekreteraren för religiösa angelägenheter eftersträvar hårt, sade en anonym medlem av Shouwangkyrkan till Epoch Times. Han sade att informationen kom från ett internt möte som byrån för religiösa angelägenheter hållit.

Vare sig de hyr in sig i kontorsbyggnader eller håller gudstjänst hemma, så har huskyrkorna allt mer trängt undan de regeringsstyrda kyrkorna överallt i Kina, enligt denna kyrkomedlem. Dessa huskyrkor följer inte heller de läror som administrationen för religiösa angelägenheter lagt fram.

– Ens tro är en frihet. De kan inte tvinga oss att registrera oss i en falsk kyrka som drivs av staten. Det går mot den tro som vi har i den här kyrkan, sade han vidare, och tillade:

– Problemen som Shouwangkyrkan brottas med är de samma som drabbar alla huskyrkor i Kina. Om Shouwangkyrkan blir utplånad står alla andra huskyrkor i landet på tur.

Global Times, en internationell tidning som drivs av det kinesiska kommunistpartiets språkrör People’s Daily, skrev i en ledare den 26 april att huskyrkorna håller på med illegala aktiviteter. ”De håller inte på med religiösa verksamheter, utan politiska,” skrev tidningen.

Översatt från engelska