Den hemlighetsfulla vitlöken gör gott för hälsan
Vitlöken är en mytomsprungen växt som tros ha sitt ursprung i Centralasien. (Foto: Saul Loeb/AFP)


Vitlök har använts i tusentals år i mat och som medicin. Inom läkekonsten har den många viktiga egenskaper och är främst känd för att den håller infektioner på avstånd. Ny forskning visar att vitlöksätare får lindrigare symtom och tillfrisknar snabbare om förkylningen ändå skulle slå till.

En amerikansk studie som publicerats i tidskriften Clinical Nutrition har visat att personer som fick vitlök uppvisade färre symtom och sjukdomsdagar än personerna i testgruppen som fick placebo.

Vitlök innehåller rikligt med antioxidanter, vitaminer, mineraler men även olika svavelföreningar, bland andra allicin som anses ge vitlöken dess särpräglade lukt.

Allicin anses vara ett potent antibiotikum.

Sedan uråldriga tider har vitlök använts för att förbättra cirkulationen, lindra huvudvärk, behandla infektioner, mot tarmparasiter och mot en hel rad andra krämpor.

Enligt den grekiske historieskrivaren Herodot användes vitlök flitigt i kosten av byggnadsarbetarna av Cheopspyramiden. De gamla grekerna ansåg vitlök vara en helig växt, vars läkande och hemlighetsfulla krafter troddes komma från demonerna.

Den romerske naturhistorikern Plinius den äldre som skrev verket Historia Naturalis (77 e. Kr), ska ha berättat att de gamla egyptierna åkallade vitlök i sina ceremonier. Vitlök sågs vara som en slags gudom när de avlade sina eder.

Under världskrigen användes vitlökssaft som spätts ut med vatten i antiseptiskt syfte vid sårbehandling.

Färsk vitlök kan ge hudirritation och ska inte användas direkt på huden. Utblandad med olivolja kan den hjälpa till att läka ut eksem och mot mjäll.

Det rekommenderas att man tar det försiktigt till en början eftersom det kan irritera magen om man är ovan att äta vitlök. Som med allt annat bör vitlök ätas i måttliga mängder. Stora mängder kan skada njurarna.

Eftersom vitlök ökar blödningsbenägenheten bör man rådfråga sin läkare om man äter blodförtunnande mediciner innan man börjar kurera sig med vitlök.

 

 

Källor:

Den lille doktorn: Alfred Vogel