Den här hunden är inte till salu
En ståtlig schäferhund: att ha ett husdjur har många fördelar. (Foto: Photos.com)


Varför har jag med mig hundkex till arbetet? Jag medger att de är hälsosammare än de hamburgare jag ibland äter till lunch. Men kexen är till för den ståtliga schäferhunden. Han är alltid med sin husse, en av de många hemlösa människorna som tigger pengar på gatorna i Toronto. Men varför hunden, när hans husse är oförmögen att livnära sig själv?

Flera studier visar att husdjur har en helande kraft. En 45-årig förlamad kvinna som brukar använda en pekpinne för att sköta datorn tappar den ofta. En kapucinapa ger henne pinnen tillbaka. Apan hämtar också tidningar till henne, öppnar kylskåpsdörren, sätter i skivor i CD-spelaren, och kammar hennes hår medan hon sitter i sin rullstol. Nu är hon aldrig mer ensam.

En annan förlamad person tog nyligen in på ett hotell i Boston. Men det var hans hund, en svart labrador, som satte sin tass på disken och tog emot rumsnyckeln i sin mun. Han bär också en lätt packning för personliga saker, trycker på hissknappar och ljusknappar.

Är du orolig för att få tanden utdragen? Om så är fallet, gå till en tandläkare som har ett akvarium. Forskare har kommit fram till att om patienten tittar på fiskar i akvarium innan tanden dras ut, har det bättre effekt än hypnos för att minska patientens rädsla.

I en annan studie bad man människor med normalt och högt blodtryck att sitta tyst i en stol i cirka tjugo minuter för att stabilisera deras blodtryck. När de senare tittade på fiskarna i ett akvarium sjönk blodtrycket i båda kategorierna till lägre nivåer. Den här metoden var lika effektiv som att behandla patienter med högt blodtryck med meditation och biofeedback.

Många studier har visat att djur har en helade verkan. Och det kan rädda liv.

Marylands universitet utvärderade vikten av att äga ett husdjur för patienter med allvarliga kransartärssjukdomar jämfört med att ha vänner, tillhöra en kyrka, engagera sig i sociala aktiviteter och bo i ett lugnt område. Resultatet efter ett år var omskakande. Endast tre av 53 patienter med husdjur avled, jämfört med elva av 39 patienter utan husdjur.

Husdjursterapi hjälper friska människor att hålla sig uppe. Och att kliva ut ur soffan och gå ut med hunden kan vara en bra hjälp att gå ner i vikt.

Att äga en hund kan också leda till att man får nya vänner. En engelsk studie visar att folk som bor i en stadsdel där man var rädda för varandra kände sig säkrare när en främling kom med sin hund. Politiker har länge känt till att hundar kan vara nyttiga på detta sätt.

Forskare har också studerat effekten av husdjursterapi på fångar. Först introducerades små djur i burar såsom fåglar, kaniner och hamstrar hos några fångar. Efter ett år minskade fängelsevåldet och självmordsförsök upphörde helt. Interaktionen med djur verkade etablera en tillit och ökade kommunikationen bland fångarna. Och hundar frågar aldrig vad för slags brott de har begått.

Husdjur kan också hjälpa till att förbättra människors sociala liv. En av mina patienter som hade förlorat sin make berättade varje år för mig om sin ensamhet och tristessen. Men ett år kom hon tillbaka med ett glatt humör. Hon hade träffat en man som också gick ut med sin hund i parken. Nu är de lyckligt gifta.

Jag medger att efter flera månader har jag fallit för denna tyska vallhund på gatan och känner att han verkar tycka om mig. Kanske är jag för naiv. Han kanske tycker om mig för kexen. Men det är inget tvivel om saken att han älskar sin husse ovillkorligt, utan någon tanke på rastillhörighet, ekonomiska förhållanden eller det fysiska yttre.

Men hur mycket älskar hans husse honom? Hunden är så välnärd att han klarar sig utan mina kex. Och i det kalla vädret har han alltid på sig sin jacka. Men när jag går förbi brukar jag undra om en man som tigger pengar kanske skulle kunna sälja sin hund. Jag frågade honom till slut.

Jag blev glad att höra att hans vackra tyska schäferhund inte var till salu. Inte till något pris överhuvudtaget. Pengar kan aldrig ersätta vad den här hunden ger sin husse varje dag.

Gifford-Jones är läkare och journalist med en privatklinik i Toronto, Kanada.

Översatt från originalartikel på engelska av Tony Lingefors.