Den halshuggna journalistens mördare kan vara identifierad
Abdel-Majed Abdel Bary, vars rap-namn var L. Jinny eller Lyricist Jinn, misstänks för att ha halshuggit journalisten James Foley.


Brittisk underrättelsetjänst anser sig ha identifierat den brittiska jihadisten som misstänks ha mördat den amerikanske journalisten James Foley, skriver The Sunday Times.

Isis extremistarmé lade upp den chockerande videon som visar halshuggningen av James Foley på Youtube tidigare i veckan. De kallade den ”Ett budskap till Amerika”.

Brittiska utredare har arbetat hårt med att identifiera mördaren som var helt klädd i svart från topp till tå med bara ögonen synliga genom en smal springa.

Trots det kan videon ge flera viktiga ledtrådar. Man kan se hudfärgen på händerna som inte var täckta och han tycks vara vänsterhänt. Den ger en uppfattning om mannens längd, kroppsbyggnad och rörelsemönster, skriver CNN.   

Men den allra viktigaste ledtråden finns i hans röst som experter säger har en distinkt brittisk accent. Lingvister säger att baserat på hans röst verkar mannen vara ung, troligen under 30, och troligen från London eller södra England.

Brittiska polisen och underrättelsetjänsten har hittills varit tystlåtna om framstegen i att spåra mördaren. Troligen tittar de på dem med kända kopplingar till jihadiströrelsen eller som har varit i Syrien för att slåss.

USA:s ambassadör Peter Westmacott berättade för CNN att ”vi är mycket nära att identifiera den här killen”. Man kommer att använda avancerad röstigenkänningsteknik och Elizabeth McClelland, rättsmedicinsk röstanalytiker säger till CNN att de troligen kommer att matcha hans röst med inspelningar de har i en röstbank. 

SVT skriver att tidigare fångar hos Islamiska staten (IS) i Syrien har pekat ut mannen på filmen som ”Jihad John” men de känner inte till hans riktiga identitet.

Engelska Epoch Times rapporterar nu att det kan ha varit Abdel-Majed Abdel Bary som halshögg James Foley. Bary, 24, sägs ha lämnat hemmet i västra London förra året för att förenas med rebellstyrkorna i Syrien.

AP uppger att president Obama är under press efter mordet på Foley. Obamas egna militära ledare vill gå in i Syrien och Irak för att få slut på den Islamiska staten. Men Obama har sagt att han inte vill sända US-trupper till Mellerstaöstern igen.

James Foley, 40 år från New Hampshire i USA var frilansande journalist för nyhetsbyrån AFP och mediabolaget Global Post, när han försvann i norra Syrien i november 2012. Den bil han färdades i stoppades av fyra extremister i närheten av en stridszon mellan sunnirebeller och den syriska armén. Efter det hördes han aldrig av.