Nobelveckan har börjat
Gäster deltar i Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm den 10 december 2014. (Foto: Jonathan Nackstrand /AFP/Getty Images)


Nobelfestligheterna har nu startat i Stockholm. Pristagarna har anlänt och kommer att ge presskonferenser och föredrag. På torsdag, den tionde december, delar kungen ut Nobelprisen och på kvällen samma dag hålls den högtidliga nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Årets nobelpristagare är Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar i kemi; William C Campbell, Satoshi Omura och Tu Youyou i medicin; Svetlana Aleksijevitj i litteratur; Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald i fysik; Angus Deaton i ekonomi; samt Tunisiens nationella dialogkvartett i fred.

Anna Ternheim och Seinabo Sey kommer att tillsammans med Gustav Sjökvists kammarkör underhålla med musik under banketten. Nobelkonserten hålls i morgon den åttonde.

Kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos kommer att stå för årets Nobelmeny. För blomsterutsmyckningarna i Stadshuset står floristen Per Benjamin. Nobelveckan kommer att kantas av konst av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson.

Som vanligt deltar den svenska kungafamiljen som hedersgäster.

Efter terrordåden i Paris för en månad sedan har polisen förstärkt säkerhetsarrangemangen för att skydda de tusentals gäster som deltar i Nobelfesten.

Traditionell kinesisk medicin ledde till Nobelpris