Den brittiska regeringen öppnar x-arkiv om UFO-observationer
Ett brittiskt par påstår sig ha sett en utomjording (Foto: Joe Raedle/Newsmakers)


Storbritanniens topphemliga UFO-arkiv offentliggörs för första gången.

Omkring 97 fall rapporterades runt om i landet enbart förra året. Vittnen berättade att de sett allt från rusande eldklot över himlen till cigarrformade objekt och svarta fyrkanter hängande i skyn.

Ett par påstod att de sett en utomjording utanför sitt köksfönster.

Avslöjandena kom efter att försvarsministeriet (MOD) hörsammat uppmaningen om informationsfrihet genom att publicera de senaste åtta årens observationer.

För två veckor sedan stannade allt i staden Stratford-Upon-Avon centrum strax efter klockan 22:30 när hundratals människor samlades för att titta på fem glober som svävade i luften.

Globerna utförde komplexa manöver innan de under en halvtimma förblev orörliga för att sedan långsamt och ljudlöst försvinna mot horisonten.

Tio minuter innan detta hade man enligt rapporter sett sju glänsande ljus på 100 engelska mils avstånd över Pembrokeshire.

I Sunderland sågs förra oktober en silverpyramid långsamt rotera utanför centrum. Två veckor senare sågs ett svart triangelformat UFO med tre ljus.

Kritikerna avfärdar dock ofta fenomenet som att bara vara väderballonger eller atmosfäriska fenomen.

MOD:s beslut följde den franska rymdstyrelsens beslut att offentliggöra sina x-arkiv som dateras tillbaka till 1954.

Ufologerna, som de i Storbritannien, blev tvungna att vänta i 30 år innan sådana dokument släpptes. De har nu hundratals observationer att gå igenom.

UFO-dokumenten betraktades tidigare som en del av den nationella säkerheten och kunde därför inte avslöjas enligt lagen om informationfrihet.

En talesman för MOD sade att informationen endast skulle behållas som hemlig om den var relaterad till något hot.

Efter att Nick Pope avgått som chef för regeringens UFO-projekt, klagade han över att det hade varit ”praktiskt taget stängt.”

Han sade att ”högst trovärdiga” observationer ofta avfärdats och att Storbritannien hade lämnats ”vidöppet för attack.”

UFO-experterna är skeptiska över att de ytliga rapporterna i de offentliggjorda dokumenten som nu släpps fria skulle vara allt om regeringens information om nära UFO-kontakter.

– Om man agerar utifrån att det som ska bedömas kan ha någon slags betydelse, kvarhålls det av ministeriet så länge som de bedömer det nödvändigt, då blir allt som man släppt till allmänheten i slutänden att anses som värdelöst eller harmlöst, sade en talesman för British UFO Research Association.

Översatt från