Den bittra sanningen om aloe vera
Aloe vera-plantan liknar en kaktus. (Foto: MidgleyDJ/ Wikipedia)


Aloe vera användes redan för 5 000 år sedan till sårläkning och behandling av brännskador. Idag drar växten åter till sig forskarnas intresse. Aloe betyder bitter på arabiska, och vera är sanning på latin.

Spanska missionärer planterade aloe vera nära sina bosättningsplatser och använde den för att kurera de sjuka. Sonoraindianerna i Mexiko använde aloe vera under konfliker med närgränsande indianer för att behandla krigsskador. Likaså gjorde Alexander den store, som under sina erövringar letade upp aloe vera för att skynda på läkningsprocessen av mannarnas krigsskador. Araber använde den för att skydda sig själva mot solbränna, och med anledning av det är den känd som ”öknens lilja”. Den användes också i det antika Egypten och av många andra civilisationer för dess helande effekter. Under senare tid har den använts vid röntgenbehandling för att undvika brännskador från strålarna.

Aloe vera härstammar från Afrika och kan bli upp till 1,8 meter hög. Den kaktuslika växten tillhör liljefamiljen och är besläktad med vitlök och andra lökfamiljer.

Skyndar på läkningsprocessen

Enligt dr Ian Tizard, professor i immunologi och forskare vid Veterinärmedicinska högskolan vid Texas universitet, så stödjer polysackarider från aloe vera-plantan tillväxtfaktorerna i såren istället för att förstöra dem som många andra plantor gör. Han säger att detta är den viktigaste faktorn när det gäller att snabba på läkningsprocessen vad gäller sår och brännskador. När en planta skadas eller får sin stam bruten, blir den oftast brun och ruttnar. När detta händer aloe vera så försluter vätskan snabbt skadan. Den kan skördas för medicinska syften utan att tillväxten riskeras.

Bladen innehåller en vätska ur vilken man utvinner de aktiva ingredienserna. När vätskan läggs på huden bildar den omedelbart ett geléliknande hölje som skyddar såret eller brännskadan. Bland annat är det känt att liggsår på äldre främjas av aloe vera-gelé. Idag innehåller många produkter aloe vera. Mycket av effektiviteten kan dock ha gått förlorad på grund av överraffinering. Vissa forskare anser att det bästa är att ha en planta hemma, eftersom man enkelt kan skära av ett blad från plantan och direkt lägga vätskan på det angripna området.

Bra mot hudåkommor

Dr Peter Atherton studerar plantans medicinska effekter på Oxfords universitet, och har skrivit boken ”The Essential Aloe Vera”. Efter att en av hans patienter nämnt att hennes son funnit aloe vera anmärkningsvärt effektivt mot eksem så undersökte han dess effekter på andra patienter. Hann märkte att aloe vera var verksamt vid hudåkommor. Han fann också att personer med immunologiska problem främjades av att dricka aloe vera.

Om du själv vill utforska naturens helande egenskaper kan du inte få en bättre start än att odla din alldeles egen aloe vera-planta.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Källa: Bartram’s Encyclopedia of Herbal Medicine

Tea tree-oljan har många användningsområden

Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina