Den arabiska våren får EU:s pris för mänskliga rättigheter
Aktivister tillerkändes Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet på torsdagen. (Foto: Gerard Cerles / AFP / Getty Images)


Fem aktivister från den arabiska våren tillerkändes Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet på torsdagen, bland annat Tunisiske Mohamed Bouazizi, vars död bidrog till att starta protesterna i regionen.

Bouazizi, en grönsaksförsäljare, tände eld på sig själv i december 2010 för att protestera mot Tunisiens repressiva politik. Trots att han dog av sina skador i januari, gavs priset till honom postumt.

De övriga fyra vinnarna var Egyptens Asmaa Mahfouz, libyske dissidenten Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, syriska advokaten Razan Zaitouneh och den berömde syriske serietecknaren Ali Farzat.

– Årets vinnare symboliserar kampen för värdighet, demokrati och mänskliga rättigheter. De är medförfattare till historiska förändringar i arabvärlden, sade Europaparlamentets talman Jerzy Buzek.

Mahfouz var grundaren av Ungdomsrörelsen 6-april i Egypten år 2008. Genom en video på internet bidrog hon till att tända gnistan till ett massuppror i hela landet, vilket så småningom ledde till störtandet av president Hosni Mubaraks regim.

Sanusi tillbringade 31 år i libyska fängelser efter att han försökt störta Muammar Gaddafi. Han försöker nu ”uppnå frihet och hinna ifatt mänskligheten” och är medlem av den interimistiska Nationella övergångsregeringen, enligt ett uttalande från parlamentet.

Zaitouneh, som håller sig gömd, skapade den syriska Human Rights Information Link Blog, som rapporterar om de pågående tillslagen mot dissidenter i Syrien.

”Hon avslöjade offentligt mord och brott mot mänskliga rättigheter som begicks av den syriska armén och polisen. Hennes inlägg har blivit en viktig informationskälla för internationella medier”, enligt uttalandet.

Farzat är en välkänd serietecknare i Syrien och i hela arabvärlden. Även om han en gång var nära vän till president Bashar al-Assad, blev hans teckningar alltmer kritiska mot al-Assads regim och han blev svårt misshandlad av säkerhetsstyrkor. Hans fingrar bröts av som ”en varning” till honom.

Två finalister till priset var den vitryska medborgarrättsaktivisten Dzmitry Bandarenka, som är medlem av det Vitryska journalistförbundet, och den colombianska staden San Jose de Apartados fredsgemenskap, som syftar till att upprätthålla värden i hela landet trots decennier av inbördeskrig och gerillastrider.

Priset fick sitt namn efter den sovjetiske kärnfysikern och medborgarrättskämpen Andrej Sacharov och summan är på 50 000 euro (ca 475 000 kronor). 

Priset kommer att delas ut av talman Jerzy Buzek under parlamentets formella session i Strasbourg den 14 december.


Översatt från engelska