Den ädla sporten rugby fostrar unga spelare
Pedonas lag med rugbyspelare upp till 14 år. (Med tillstånd av Pendona Team)


I forna tider kallades rugby bland annat för ”harpastum”. Det spelades av de gamla romerska soldaterna för att de skulle hålla sig i form under de hårda vintrarna i Gaul. Rugby är ingen italiensk nationalsport än, men den har blivit mer och mer populär. Det är ett lagspel som har mycket att ge till de yngre generationerna.

Rugby är fostran. Den gör spelaren modig, osjälvisk, lojal och ödmjuk. Det ger daglig fysisk träning, man springer, skjuter och tacklar. Ett vanligt talesätt bland rugbyspelare är ”Vi har vårt ansikte där många andra inte ens skulle sätta sin fot”.

Över 76 000 spelare är registrerade i Italiens rugbyförening, ändå ligger lagspelet, med 15 spelare, långt efter den mest älskade sporten – fotboll. Den kommer också efter volleyboll, basketboll och tennis. Men siffror från Coni (Italiens nationella olympiska kommitté) visar en positiv trend de senaste åren. Kanske är det de etiska principerna, som starkt betonas både på och utanför planen, som lockar.

Lojalitet och respekt

”De flesta pojkar som börjar med sporten lär sig att uppmuntra varandra och förstå vikten av samarbete”, sade Francesco Sainato, coach i Pedonas lag för pojkar under 14 år. Beslutsamhet och respekt är avgörande om man vill nå målet på planen, tillade han.

Trots att rugby uppfattas som en våldsam sport av många är Sainato angelägen att betona den etik och de värderingar som finns i sporten. Lojalitet och respekt mot motståndare och domare är en del av uppförandekoden. Det finns strikta regler som tillämpas både i omklädningsrummet och på planen.

Flera socialarbetare ser också rugby som en bra sysselsättning för att minska aggressiviteten hos mobbare. En trolig anledning är vikten av disciplin och att man kan förbättra sin karaktär.

Rugby mot mobbning

I Milano hölls förra veckan den första rugbyfesten ”Rugby mot mobbning” som sponsrades av lokala institutioner.

Det är ett experimentprojekt med målet att använda psykofysiska inslag för att bemöta mobbning, något som tyvärr blir allt vanligare under den känsliga tonårstiden. De 200 ungdomarna som deltog under de tre dagarna fick känna på hur det var att vara en viktig del i ett lag.

”Det vi försöker lära ungarna är, att rugby går bortom vanliga sportkoncept. Man måste stötta varandra på planen och alla känner sig viktiga och en del av laget. Oavsett om laget förlorar eller vinner är man delaktig i processen.

Veteranen och tidigare landslagsspelaren Ramiro Cassina sade: ”Vi spelar hårt men vi knyter ärliga vänskapsband. Det är en sport som lär barnen vikten av att tillhöra en grupp så de lär sig behandla sina lagkamrater som de var bröder, sade Cassina och tillade att respekt för motståndare och tränare är värderingar ristade i sten”.

Respekt styr på rugbyplanen. Ett exempel som kan verka motsägelsefullt vid första anblicken kommer från World Cup-matchen i Nya Zeeland mot Portugal 2007. Matchen slutade 108 – 13. All Blacks (NZ), slog aldrig av på takten trots sin uppenbara överlägsenhet. De spelade som de mötte sin mest fruktade motståndare.

Ett manligt spel

Rugby är ett manligt spel, en tuff match, säger Alessandro Rassu, 41, som tidigare spelade i Karalis på Sardinien. ”När du kämpar för att erövra bollen i en duell i klungan går det alltid rättvist till. Det kan vara ett smutsigt jobb men samtidigt det viktigaste”.

Faktum är att klungan absorberar ett sådant fysiskt och psykiskt engagemang som påverkar resten av spelet – både i anfall och försvar. Det påverkar hela lagets prestation.

För en yngre spelare kan situationen i klungan hjälpa honom att förstå vikten av disciplin och komma över personliga rädslor. ”Bli aldrig rädd, möt din motståndare utan rädsla, var fokuserad och framförallt, stötta varandra”, sade Rassu.

På frågan om han skulle rekommendera sporten till sitt barn svarade Rassu att rugby är en sport man kan börja med i tidig ålder. Och för ett barn är det både bra kroppslig träning och ett sätt att ingjuta värdefulla principer som laganda, enighet och kamratstöd. Detta kan gynna vårt moderna samhälle. Rugby är en bra skola för livet.


Ursprungsartikeln på italienska.


Unga rugbyspelare, 8 år och yngre, från ASD Rugby Monza laddar upp inför en miniturnering i Monza. (Foto: Shutterstock*)

Unga rugbyspelare, 8 år och yngre, från ASD Rugby Monza laddar upp inför en miniturnering i Monza. (Foto: Shutterstock*)