“Den absolut bästa” föreställningen lyste upp Ottawa för femte säsongen
Det var fullsatt när Shen Yun Performing Arts framträdde under julhelgen i Southam Hall vid National Arts Centre i Ottawa. (Epoch Times Fotoarkiv)


Kanadas huvudstad Ottawa hade äran att välkomna Shen Yun Performing Arts till den kanadensiska premiären, som en del av den hyllade klassiska kinesiska dans- och musikgruppens världsturné 2011.

Medan supportrar och vänner ser fram emot traditionen att se Shen Yun vid jul och nyår skickade generalguvernören David Johnston varma hälsningar till dagens deltagare och organisatörer. Särskilt hyllade han föreställningens härliga och inspirerande kvaliteter.

– Vi har turen att få leva i ett samhälle med alla möjligheter, där folk kommer från alla samhällsgrupper, med olika minnen, erfarenheter, och kulturer från sina olika ursprungsländer, sade han.

– Den här pulserande blandningen av sedvänjor skapar något härligt, precis som Shen Yun Performing Arts föreställning, som aldrig upphör att inspirera.


Kanadas generalguvernör David Johnston (med tillstånd av generalguvernörens kontor)

Kanadas generalguvernör David Johnston (med tillstånd av generalguvernörens kontor)

Generalguvernörens kommentarer hörs som ett eko av tidigare gratulationer från premiärminister Stephen Harper, minister för medborgarskap, immigration och multikultur Jason Kenney samt Ottawas borgmästare Jim Watson.

New York-baserade Shen Yun fick också ta emot lovord från artister i världsklass, konstkritiker och dans- och musikkännare.

Ken Wells, legendarisk huvuddansare i English National Ballet Company, togs med storm efter att ha varit på vad han kallar en “magisk” föreställning av Shen Yun Performing Arts tidigare i år.

– Det här är absolut nummer ett, det allra bästa i världen, absolut den bästa, ingen annan grupp eller från vilken genre som helst kan mäta sig med det här, sade han.

Richard Connema, berömd kritiker för Talkin’ Broadway, har sett Shen Yun tre gånger.

– Jag har sett över tretusen föreställningar sedan 1942. …Den här produktionen ger jag fem stjärnor. Det är högsta betyg! … Jag har aldrig sett något liknande. Jag har sett tillräckligt många Broadwayshower som ändå inte kan jämföras med vad jag har sett ikväll.

Det här är Shen Yuns femte säsong. Gruppen återvänder till National Arts Centre i hjärtat av Ottawas centrum mittemot Parliament Hill.

Föreställningen har varit utsåld de senaste fyra åren i huvudstaden. Vid ett ovanligt tillfälle förra året, efter att biljetterna till alla tre föreställningarna hade sålts slut öppnade biljettkontoret för försäljning av ståplatsbiljetter dagen innan premiären för att kunna möta publiktrycket.

Organisatören Jean Zhi sade:

– I det västerländska samhället är det ovanligt med storskaliga produktioner under den upptagna julhelgen. Emellertid fick våra fyra föreställningar i år läggas under julperioden på grund av restriktioner hos teatern och turnéarrangörerna.

– Trots detta har entusiasmen från samhället inte dämpats. Nära 90 procent av biljetterna har sålts till premiärföreställningen.

Hon sade att för två veckor sedan, eftersom det endast fanns endast spridda platser kvar i tre av fyra sektioner i teatern, bestämde en del par sig för att köpa enstaka platser och sitta separat för att inte missa föreställningen.

Vid biljettkontoren i gallerior över hela staden, berättade många kunder som tidigare hade sett föreställningen om den fantastiska, konstnärliga kvaliteten hos föreställningen med mera, berättade Zhi.

De uttryckte också sin uppskattning över den djupa innebörden i föreställningen, och dess uppgift att återuppliva den traditionella kinesiska kulturens sanna ande.

Hon sade att folk inte bara behöver materiella nöjen utan till och med mer, engagemang för alla sinnen och artistiska bemödanden som renar och upplyfter själ och ande.

Teatern National Arts Centre i Ottawa öppnade i juni 1969 och var ett viktigt projekt för att fira Kanadas hundraårsjubileum. Det är bland de största och mest omfattande teatrarna för scenkonst i landet och den enda tvåspråkiga, multidisciplinära teatern för scenkonst i Nordamerika.

Shen Yun kommer att framträda igen i Southam Hall i år, vilket är den största av de tre scenerna i teaterns hexagonformade komplex. Centret har arrangerat otaliga events och föreställningar i världsklass från balett, opera, orkestrar och Broadwaymusikaler till föreläsningar, festivaler, filmer och ceremonier.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se hemsidan ShenYunPerformingArts.org.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47976/