Demonstrerande stålverksarbetare dödade chef
Protesterande människor framför Tonghua Iron and Steel Group i Jilinprovinsen, från den 2 mars. (Foto av kinesisk bloggare)


Runt 30 000 stålverksarbetare samlades nyligen för en massprotest mot samgåendet mellan en statsägd jätte och ett privat företag, vilket slutade med att en chef misshandlades till döds.

Statsägda Tonghua Iron and Steel Group, som är det största företaget i sin bransch i Jilinprovinsen, köptes upp av privatägda Jianlong Steel Holding Company. Arbetare vid Tonghua riskerar att förlora sina jobb och var så rasande ett de misshandlade den av Jianlong nytillsatta chefen tll döds.

Enligt källor ledde demonstrationerna till att produktionen stoppades vid sju masugnar.

Den nye chefen, Chen Guojun, ledde en grupp som skulle förhandla med representanter för arbetsledare och anställda.

När demonstranterna fick reda på detta omringade de snabbt kontoret där mötet hölls. Vittnen sade att folk blev rasande då Chen började gräla med dem. En grupp arbetare stormade in i mötesrummet, drog ut Chen i hallen och misshandlade honom till döds.

Lokala myndigheter skickade ut flera tusen militärpoliser och kravallpoliser till platsen. Vittnen sade att på grund av det mycket stora antalet arbetare vågade polisen inte ingripa.
– Om de gett sig in i det hade inte bara en eller två dödats, det hade blivit många. Det var därför de inte vågade agera, sade ett vittne, och fortsatte:

– Utrustningen på Tonghua är mycket gammal, vilket gör det extra svårt och jobbigt att arbeta där. En genomsnittlig ugnsarbetare som jobbar på ett företag som det går bra för kan tjäna uppemot 1700 yuan i månaden. Vanligen är det runt 1300 eller runt 1000 om det inte går så bra. Chen Guojun, den nya chefen, som också är chef för Jianlong, tjänar 4,5 miljoner yuan om året och även cheferna direkt under honom tjänar hundratusentals yuan. Tonghua har funnits sen 1958 tack vare generationer av anställdas hårda slit. Chen Guojun skulle kontrollera 70% av företagets aktier och alla de som jobbade för Tonghua riskerar att förlora sina jobb. Vem skulle inte bli arg om man fick höra något sådant?

Incidenten ledde till att regimen beordrade att samgåendet skulle avblåsas och man meddelade detta via högtalare. De demonstrerande arbetarna sköt fyrverkerier för att fira detta, och arbetet återupptogs klockan 22.

Bakgrund:
I oktober 2005 ingick Kinas största investmentbolag inom stålindustrin, Jianlong Steel Holding Company, ett partnerskap med Tonghua Iron and Steel Group, som var det enda stora statsägda företaget i Jilinprovinsen. Enligt avtalet fick Jianlong nästan 40% av Tonghuas aktier.

Finanskrisen drabbade kinas stålindustri och Tonghua råkade ut för stora förluster. Man tvingades skära ner produktionen och även dra ner på arbetarnas löner så de blev så låga som 300 yuan per månad. Jianlong misstänkte att Tongua inte skulle bli vinstgivande, så man backade ur affären.

Efter att stålindustrin började repa sig i juli i år beräknade Tongua att man skulle gå med 80-100 miljoner yuan i vinst, vilket gjorde att Jianlong gav sig in i affären igen och meddelade att man skulle ta över Tonghua.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20168/