Demonstrationer i Damaskus (video)


Jämfört med Egypten och Tunisien var det en liten skara, bara omkring 1 500 personer, som samlades för att protestera i Damaskus på torsdagen, men det kan visa sig att det blir den antändande gnistan för massdemonstrationer i Syrien.

Det hela började som en händelse mellan en syrisk man och trafikpolisen i Hari’a kvarteren i Gamla Damaskus. Enligt rapporter och en anonym video som har läckt ut från polisstaten, hade trafikpolisen förolämpat mannen som sedan i sin tur förolämpade polismannen. När polisen började slå honom med en käpp bröt ett slagsmål ut. Fler poliser kom till platsen vilket väckte uppmärksamhet hos förbipasserande och snart hade folksamlingen växt till sig ordentligt.

Folkmassan övergick snart till att protestera. De klagade på levnadsstandarden och skrek slagord mot korruptionen. De kallade poliserna för tjuvar och ropade; ”Det syriska folket kommer inte att låta sig förödmjukas”. I fyra eller fem timmar samlades arga män utanför Hari’as polisstation i ett sällsynt utbrott av offentlig ilska.

De spontant samlade demonstranterna skrek inte regimkritiska slagord men de stämde inte heller in i de slagord för president Bashar al-Assad som några civilklädda väktare ropade, enligt rapporter.

Situationen fick en överraskande vändning när en man som identifierades som Syriens inrikesminister dök upp på scenen för att lugna ner situationen. Han eskorterade sedan den gripne mannen ut från polisstationen och förde bort honom i sin egen bil. Demonstrationen avslutades fredligt, men folk stannade kvar på gatorna till efter klockan 16.00 och fortsatte vädra sitt missnöje med fattigdom och korruption.

Videon med protesterna lades anonymt ut på YouTube och en länk har skickats från en okänd e-postadress till syriska regimkritiker. Med tanke på hur många mobiltelefoner som syns i videon är det nog inte den enda inspelningen, men det är den som har fått uppmärksamhet av observatörer.

Ammar Abdulhamid är en syrisk demokrati- och människorättsförespråkare som lever i exil i Washington, DC. Han säger att efter vad han vet utifrån sitt nätverk så var folksamlingen spontan och inte organiserad av någon oppositionsledare.

– Det är såhär det kommer gå till här i Syrien, kommenterade Abdulhamid angående huruvida vi kommer få se ett nytt Tunisien eller Egypten i Syrien.

– Om de vill säga ”ner med Bashar al-Assad” i det här skedet eller inte är helt upp till dem, sade han. Samtidigt noterade han att folksamlingens vägran att ansluta sig till de presidentvänliga ramsorna tydligt visade hur de egentligen kände.

Ammar Abdulhamid tror att folkets slagord mot korruption kan vara början på en liknande process som till slut fällde de långlivade diktatorerna i Tunisien och Egypten.

– Det är så här människor börjar hitta sin egen röst, sade han.

Ammar Abdulhamid är en känd aktivist som tvingades lämna Syrien 2005 efter att ha kritiserat president Bashar al-Assad och förespråkat demokrati. Han är son till den legendariska syriska skådespelerskan Muna Wassef, en av de högst betalda skådespelerskorna i arabvärlden.

Enligt Abdulhamid, visar den här händelsen på att de i maktposition som missbrukar sin makt ostraffat, som polisen, ”går det syriska folket på nerverna”. Övergreppen består av allt ifrån förödmjukande av civila, som skedde på torsdagen, till användningen av tortyr i fängelserna.

– Vår skyldighet inför dessa människor är att göra dem mer medvetna om ickevåldstaktik, så att de kan organisera sig och kräva sina rättigheter, säger Abdulhamid, som tror att protesten inspirerades av de framgångsrika upproren i Tunisien och Egypten.

Enligt dissidentens källor har inrikesministern sagt att polisen som slog den civile mannen kommer att straffas.

Den sista ”massprotesten” i Syrien var 2005. Den var organiserad av oppositionsledare och hade cirka 300 deltagare. Säkerhetsstyrkor skingrade demonstranterna och oppositionsledarna greps senare. Några av dem sitter fortfarande kvar i fängelse.

Den nuvarande presidenten Bashar al-Assad tog över makten efter sin far Hafez al-Assad när han dog år 2000, efter att ha regerat i tre årtionden. Syrien har haft undantagstillstånd sedan en militärkupp 1963.

Organisationen Human Rights Watch publicerade nyligen sin Världsrapport, där man konstaterade att de syriska myndigheterna i stort sett ”fortsatt att bryta mot folkets medborgerliga och politiska rättigheter, arrestera politiska aktivister och människorättsaktivister, censurera webbplatser, hindra bloggare och upprätthålla reseförbud.”

Under protesterna mot regimen i Egypten tog man ett sällsynt steg mot större öppenhet, som till stor del kan tolkas som ett försök att ställa sig in hos folket. Regimen öppnade då Facebook och Twitter, de sociala nätverkssajter som blev banbrytande och medförde slutet för diktatorerna i Egypten och Tunisien.

Översatt från engelska.