Demonstration i Kanada urartade
En serie fotografier visar en man som plötsligt springer över gatan med en kinesisk flagga. Han häktades av polis med frigavs senare. (Foto: The Epoch Times)


I söndags samlades omkring 1000 kineser på ett torg i centrala Toronto, Kanada. Det var till en stor del kinesiska universitetsstudenter. Evenemanget hade marknadsförts i kinesiskspråkig press som en demonstration ämnad att berätta ”sanningen” om Tibet och ”slå vakt om återförenandet av moderlandet”.

Tibetanerna menar att demonstrationen, som till en början var i sin ordning, hade konstruerats för att sprida hat gentemot dem. Åskilliga stora kinesiskspråkiga medier i Kanada har efterföljt den kinesiska kommunistregimens linje i Tibetfrågan. De skyller oroligheterna på Dalai Lama och hans förtrogna och underblåser därmed en nationalistisk fientlighet emot tibetaner.

Dramatik uppstod då en tibetansk flykting intog scenen och viftade med en tibetansk flagga. Han fångades av en grupp kineser som drog undan honom före polisen ingrep för att separera dem.

Upprörda kineser vände sig emot den protesterande gruppen med tibetaner som samlats på andra sidan gatan, gjorde hotfulla utrop och sjöng kommunistpartiets sånger.

En man häktades av polis efter att han plötsligt sprungit över en trafikerad väg för att komma fram till sidan där tibetanerna framförde sin protest, och viftade med en kinesisk flagga. Han identifierades som en universitetsstudent av andra studenter på platsen. Mannen släpptes senare utan vidare åtgärder.

Efter incidenten talade den tibetanske mannen som äntrat scenen med the Epoch Times. Han beskrev tårögt de lidanden som tibetanerna utstått under kommuniststyret. Han lämnade Tibet för tio år sedan och kom nyligen till Kanada. Mannen menar att Torontos borgmästare, David Miller, borde överväga lämpligheten i sin planerade visit till Kina nästa månad, mitt under kommunistregimens pågående förtryck i Tibet.

Översatt och bearbetad utifrån: http://en.epochtimes.com/news/8-3-30/68263.html