Demonstranterna och Hongkongs ledning ger varandra ultimatum
Demonstranterna steg frivilligt åt sidan för att göra väg för ambulanserna vid Admiralty i Hongkong den 30 september, 2014. (Foto: Man Hon-lum/Epoch Times)


Protesterna i Hongkong går vidare, och nu har Hongkongs ledare Leung Chun-ying krävt att protesterna i staden måste upphöra "omedelbart". Demonstranterna å sin sida säger att Leung måste avgå.

"Occupy Centrals grundare har upprepade gånger sagt att om de förlorar kontrollen över rörelsen så ska de kräva att den slutar", sade Leung på en presskonferens under tisdagen. "Jag ber dem nu att hålla det löftet som de gav samhället och stoppa den här kampanjen genast."

Chan Kin-man, en av Occupy Centrals grundare, svarade Leung: "Vi har inte förlorat kontrollen över Occupy Cenral. Det är regeringen som är bortom kontroll, som attackerar folket med tårgas", enligt Hongkongtidningen Apple Daily.

Demonstranterna som Chan hjälper till att leda kräver att det ska införas allmän rösträtt till nästa val av Hongkongs ledare, chief executive, 2017. Peking har meddelat att en nomineringskommitté som kontrolleras av kommunistpartiet kommer att välja vilka som får kandidera till chief executive.

De studentledda protesterna drog igång på Hongkongs gator under fredagen. Efter att Occupy Central anslöt sig till studenterna under söndagen har folkmassorna i Hongkongs centrala affärsdistrikt växt till tiotusentals människor, och polisen svarade med att skjuta tårgas under flera timmar, vilket till sist upplöste folksamlingen. Men under måndagen var demonstranterna tillbaka på gatorna.

Leung Chun-yings presskonferens lugnade på intet sätt ner demonstranterna. Snarare än att beklaga att tårgas hade använts så berömde Leung poliserna.

"Folk borde vara tacksamma mot polisen. Hongkongs polis är professionell och har gjort allting enligt lagen", sade Leung.

Krav på avgång

"Vårt krav är att Leung Chun-ying avgår. Bara när det finns en ny regering på plats finns det möjlighet till politiska reformer", sade Chan Kin-man från Occupy Central i en intervju med Voice of America. "En del människor tror kanske att det är svårt för [nationella] folkkongressen att ändra sitt ursprungliga beslut, men jag tror att det är mer praktiskt att byta chief executive."

Chow Yongkang, ledare för Hong Kong Federation of Students gav Lung ett ultimatum: Om han inte kom till torget och talade direkt till studenterna senast vid midnatt den 30 september och förklarade varför tårgas hade använts, så skulle de ta protesterna till nästa nivå och eventuellt ockupera regeringsbyggnader, rapporterade Independent Media Hong Kong.

Chows deadline passerade och Leung gick aldrig och talade med studenterna, men hittills har inga regeringsbyggnader ockuperats.


Under den tredje dagen av studentprotesterna krävde tusentals människor som protesterade vid Admiralty att Leung Chun-ying skulle avgå. (Foto: Sung Cheung-lung/Epoch Times)

Under den tredje dagen av studentprotesterna krävde tusentals människor som protesterade vid Admiralty att Leung Chun-ying skulle avgå. (Foto: Sung Cheung-lung/Epoch Times)

Förutom kraven på Leungs avgång så sade Chan Kin-man att man även skulle kräva att nationella folkkongressen, Kinas motsvarighet till en lagstiftande församling, skulle dra tillbaka sitt beslut om hur valet 2017 ska genomföras.

"Om Leung fortfarande är kvar kommer valet inte att förändras. Jag anser att ett riktigt val inte bara skulle vara några få personer som de kinesiska myndigheterna har valt ut och som vi sen får välja bland. Vi borde få välja ut dem på riktigt", sade en student från University of Hong Kong till en reporter från VOA. "Vi kan inte låta det kinesiska kommunistpartiet kontrollera valet av chief executive. Vi kommer att stanna kvar här tills vi får det vi kämpar för."

Studentledaren Chow Yongkang har sagt att protesterna i distrikten Admiralty, Mong Kok och Causeway Bay sammantaget borde kallas "Demokratitorget" enligt Hong Kong Yahoo.