Demonstranterna kom tillbaka till Mongkok efter polisens rensningsaktion
Demonstranter i Hongkong sitter mitt på vägen medan polis med sköldar och batonger står uppställda i Mongkok, 17 oktober 2014. (Benjamin Chasteen Twitter/Epoch Times)


Polis och demonstranter hamnade i en våldsam konfrontation och stundtals i närmast komiska katt- och råttalekar, för att slutligen landa i något slags oroligt dödläge under fredagkvällen i Mongkokdistriktet i Hongkong.

Tidigt på lördagsmorgonen lokal tid hade prodemokratiska aktivister, och kanske även några som bara kom ut för att ha kul, tagit kontroll över en större genomfartsled efter att deras långvariga läger hade rivits av polisen morgonen innan.

Korsningen av Nathan Road och Argyle Street i Mongkog är en av de tre områden som ockuperats i staden sedan slutet av september. Studentaktivister och andra som stödjer deras kamp startade den så kallade Occupy-kampanjen för att pressa Hongkongs regering till dialog för att nå ett mer demokratiskt sätt att välja stadens högsta ledare. För tillfället väljs Hongkongs ledare, chief executive, av en kommitté som är lojal mot Peking.

Vid halvsextiden på fredagsmorgonen slog polisen till mot platsen, rev ner presenningar och skar sönder tält som blivit studenternas tillfälliga sovplatser. Räden tog tydligen aktivisterna helt på sängen; de gjorde inte mycket motstånd när deras läger sedan tre veckor tillbaka jämnades med marken.

Men när solen gått ner var det annorlunda.

Demonstranter lyckades stänga ner både Nathan Road och Argyle Street vid olika tillfällen, men varje gång svarade polisen med batonger och pepparsprej. Flera ockupanter greps och minst en slogs blodig och togs till sjukhus,
 
Folkmassan, som
till väldigt stor del bestod av unga män, inledde sedan närmast en gerillakampanj med trakasserier mot polisen. De sprang upp på vägar och blockerade trafik, och drog sig tillbaka när de blev angripna. De fortsatte med det här upp och ner längs den livligt trafikerade Argyle Street.

Senare, när polisen säkrat båda sidor av vägen med avspärrningar, märkte de att vanliga invånare som bara försökte handla fastnade i nätet. Så de började tillåta personer att korsa gatan när det var rött ljus. Aktivisterna tog detta som ett tecken och rusade ut på gatan och stannade där och låtsades knyta skorna, eller "tappade" mynt på gatan och tog mycket god tid på sig att leta efter dem.

Poliserna började till slut tröttna på deras upptåg, och tidigt på morgonen började en allmän trötthet sprida sig. En grupp på troligtvis tusentals personer var fortfarande samlade runt barrikaderna och började emellanåt att väsnas och applådera. De tog tillbaka halva Argyle Street och reste barrikader framför polisen. Men om de skulle klara en längre belägring, eller ens bli kvar där hela morgonen, var oklart.

– Hongkong håller på att bli mer som Kina. Det var en stor skillnad mellan hur den här gatan var förut och hur den är nu. Nu finns den bara för att sälja smycken till Kina, sade den 25-årige simläraren Lawrence Chan, som talade med en reporter vid halv tre på morgonen. Klockan nio skulle han vara på jobbet.

– Den här vägen är väldigt viktig, sade 18-åriga Kay Chan, som går sista året på high school. Hon sade att Mongkok är "Hongkongs hjärta, Hongkongs puls", och strök under sina ord genom att känna på en reporters puls.

– Vi har tusentals eller tiotusentals, sade hon om ockupanternas överlägsna antal. När hon påmindes om att platsen röjts av polisen på morgonen eftersom bara några dussin personer fanns kvar för att vakta den, medgav hon att det berodde på att folk var tvungna att gå och jobba på morgonen.