Demonstranterna i Minsk bortförda i natt
Kravallutrustad polis förde natten till fredagen bort demonstranterna som samlats på Oktobertorget i Minsk för att protestera mot resultatet i det vitryska presidentvalet. (Foto: Viktor Drachev AFP)


Polis grep i natt demonstranterna på Oktobertorget i Minsk. Ett hundratal svartklädda kravallutrustade poliser samlade snabbt ihop och förde bort demonstranterna i gallerförsedda bussar.

Demonstranterna var på väg att tillbringa sin fjärde natt på torget, där de samlats för ett protestera mot resultatet i det vitryska presidentvalet i söndags, då polisen slog till. Enligt reportrar på plats tvingade kravallpolisen ner vissa demonstranter mot marken vid gripandet.

Bland de omkring 400 gripna finns en son till oppositionsledaren Aljiksandr Milinkevitj, skriver Svd. Enligt uppgifter från en av de gripna fördes de till en uppsamlingsplats i Minsk där nu hålls fångna i väntan på rättegång.

Omedelbart efter tillslaget kom renhållningspersonal till torget och samlade ihop resterna av tältlägret. Allt slängdes som sopor.

Socialisten Aleksander Lukashenko vann valet stort, med 82,6 procent. Det innebär att han kommer att sitta en tredje femårig mandatperiod. Resultatet är omstritt och både oppositionen och internationella observatörer säger att det förekom valfusk.

Under sina tolv år vid makten har Lukashenko visat liten tolerans mot oliktänkande och demonstrationen på torget kan ses som ett tecken på att något håller på att hända i Vitryssland. Lukashenko har dock sagt att han inte kommer att tillåta någon Orange revolution som orsakade regimskifte i grannlandet Ukraina.

– Makthavarna förstör frihet, sanning och rättvisa. Det fanns bara demokrati för tre dagar och detta visar den sanna naturen hos regimen som etablerat sig i Vitryssland, säger oppositionsledaren Aljiksandr Milinkevitj till AP.

Den 25 mars har demonstranterna planerat en stor manifestation, och enligt Milinkevitj kommer den sannolikt att genomföras enligt planerna. Det datumet år 1918 tillkännagavs bildandet av den kortlivade första  vitryska nationen och är en dag då oppositionen brukar demonstrera.

Före nattens räd hade uppemot 500 personer gripits och ungefär 250 dömts sedan valet. Många för att ha fört mat och filtar till demonstranterna på Oktobertorget

FN:s speciella rapportör för Vitryssland, Adrian Severin kritiserade starkt gripandena. Även Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch har protesterat.