Demonstranter krävde mänskliga rättigheter i Kina under Xi Jinpings Englandsbesök
Falungongutövare demonstrerar framför Mandarin Oriental Hotel i London, under Xi Jinpings besök, torsdagen den 22 oktober 2015. Flera förtryckta grupper från Kina tog tillfället i akt att väcka uppmärksamhet. (Foto: Si Gross/Epoch Times)


Xi Jinpings besök i Storbritannien har kantats av protester, precis som det i USA nyligen, och den brittiska polisen gjorde även ingripanden mot demonstranter. Bland grupperna som försökt göra sin röst hörd finns bland annat uigurer, tibetaner, falungongutövare och demokratiaktivister.

De som greps var två tibetanska aktivister och den kinesiske demokratiaktivisten Shao Jiang, som under tisdagen försökte vifta med flaggor framför Xi Jinpings bil. Enligt Tibetan Community UK släpptes de en dag senare.

Utövarna av falungong, en andlig metod som förföljts i Kina sedan 1999, ville sätta press på Xi Jinping att stoppa förföljelsen, och även att ställa den ansvarige, förre regimledaren Jiang Zemin, inför rätta.

Minghui Yu, falungongutövare, med en banderoll med falungongs principer: sanning, godhet, tålamod. "Vi vill att Xi ser oss och vet att vi är här och väntar på att han ska förändra saker och ting. Jag hoppas verkligen att han kan lyssna på sitt folk." (Si Gross/Epoch Times)

Minghui Yu, falungongutövare, med en banderoll med falungongs principer: sanning, godhet, tålamod. ”Vi vill att Xi ser oss och vet att vi är här och väntar på att han ska förändra saker och ting. Jag hoppas verkligen att han kan lyssna på sitt folk.” (Foto: Si Gross/Epoch Times)

– Vi vill att den som inledde förföljelsen, Jiang Zemin, ska ställas till svars. Vi är inte emot Kina, vi är inte emot Xi Jinping, vi vill bara att brottslingarna ska dras inför rätta, sade Gao Yudong. Hon utövar falungong, och har organiserat en protest som pågått dygnet runt mittemot den kinesiska ambassaden i London sedan 2002.

Tusentals falungongutövare har dött av tortyr sedan förföljelsens början, och tiotusentals tros ha dödats i hemlighet för sina organ. Men antalet utövare som fängslats, tvingats till slavarbete, blivit av med sina jobb och på olika sätt fått sina liv förstörda räknas i miljoner.

En annan demonstrant, Minghui Yu, berättade för Epoch Times att hennes far fortfarande sitter i fängelse på grund av att han utövar falungong.

– Hela min familj har splittrats. Min fars hälsa är mycket dålig, han förlorade sin frihet, bara på grund av sin fredliga tro. Det är tur att jag har min tro, så att jag kan förbli stark, sade hon.

Tusentals politiska fångar

Uiguren Rahina Mahmut berättade att hon protesterar mot de människorättskränkningar som kinesiska kommunistpartiet begår mot hennes folk. Uigurerna är en etnisk minoritet, ett turkfolk som bor i vad som numera är nordvästra Kina.

Uiguren Rahina Mahmut med den Östturkestanska flaggan. Östturkestan är vad många uigurer kallar sitt hemland i nordvästra Kina. "Jag brukade känna sorg, men nu känner jag stor vrede. Vi är inte emot handel, så klart kan man handla. Men man måste stå på rättvisans sida." (Si Gross/Epoch Times)

Uiguren Rahina Mahmut med den Östturkestanska flaggan. Östturkestan är vad många uigurer kallar sitt hemland i nordvästra Kina. ”Jag brukade känna sorg, men nu känner jag stor vrede. Vi är inte emot handel, så klart kan man handla. Men man måste stå på rättvisans sida.” (Foto: Si Gross/Epoch Times)

Rahina Mahmut sade att det finns tusentals politiska fångar i kinesiska fängelser, och tog exemplet med läraren Ilham Tohti, som kallats ”Kinas Mandela” och som dömts till livstids fängelse för sin fredliga aktivism.

– Jag protesterar även mot den brittiska regeringen, som i stället för att stå upp för förtryckta grupper som tibetaner, uigurer och människorättskämpar tar emot honom (Xi Jinping) på röda mattan. Det sänder helt fel budskap, för det kinesiska folket ser på tv hur han tas emot i Storbritannien, sade hon.

”Vad är det för fel på er?”

Även tibetanerna, en annan förföljd folkgrupp, protesterade mot bristen på mänskliga rättigheter. Paul Golding från Tibet Society sade att de hade två budskap: dels till Xi Jinping att ge tibetanerna frihet och mänskliga rättigheter, och dels till Storbritanniens premiärminister David Cameron att ta upp dessa frågor med Xi Jinping och komma ut med ett starkt, offentligt uttalande. Han var dock inte alltför hoppfull om att det sistnämnda skulle hända.

Tibetanen och filmmakaren Sonam Anjatsang: "I går såg jag en massa kinesiska turister gå förbi, och jag tror inte att de hade en aning om vilka vi är. de såg bara att det var en massa kinesiska flaggor och att det ropades. De var nyfikna och tog bilder." (Si Gross/Epoch Times)

Tibetanen och filmmakaren Sonam Anjatsang: ”I går såg jag en massa kinesiska turister gå förbi, och jag tror inte att de hade en aning om vilka vi är. de såg bara att det var en massa kinesiska flaggor och att det ropades. De var nyfikna och tog bilder.” (Foto: Si Gross/Epoch Times)

Tibetanen Sonam Anjatsang är filmmakare, och har gjort tre filmer om tibetaner. Han reflekterade över de partitrogna kineser som kallats ut för att välkomna Xi Jinping och försöka dölja och överrösta de många protesterna.

– Jag vet att jag har sanningen med mig. Somliga frågar om jag blir upprörd eller arg på kommunistpartiets supportrar. Personligen blir jag inte det. Jag tycker bara att de är ignoranta. Om det är äldre människor känner man ofta att de är envisa, men det här är väldigt unga människor som reser runt i världen, och de driver ändå en så hård linje. Jag tänker bara: ”Vad är det för fel på er?”

Rapportering av John Smithies och Diane Palframan