Demonstranter stoppade avloppsprojekt i Kina
Tusentals demonstranter fyller ett av torgen i Qidong, i Jiangsuprovinsen den 28 juli. Massiva protester stoppade en planerad avloppspipeline efter att invånare stormade en regeringsbyggnad för att visa att de menade allvar. (Foto: Weibo.com)


Tiotusentals invånare i en mindre kinesisk stad bröt igenom en polisblockad och stormade en regeringsbyggnad den 28 juli. Vid ett tillfälle fick de tag i borgmästaren och slet av honom skjortan. Det hela handlade om ett industriprojekt som invånarna vill stoppa.

Invånarna i Qidong var upprörda över planerna på att leda avloppsvatten från ett japanskägt pappersbruk in i en närbelägen flodmynning.

Enligt invånarna skulle hundratals ton föroreningar ha släppts ut och hotat Qidongs marina akvakultur (vattenbruk).

Folk började samlas utanför Qidongs lokala regeringskontor runt klockan 06:00 på morgonen den 28 juli, att döma av den första posten om ämnet på mikrobloggen Sina Weibo.

Klockan 06:18 hade demonstranterna stormat polisblockaden, tagit ner grindarna och gått in i regeringsbyggnaden. Bilder visar hur invånarna plundrade byggnaden och tog med sig dokument och dyra föremål. En bild visar hur tusentals personer vid ett tillfälle drog in i byggnaden, medan borgmästaren, som blivit av med skjortan, lotsades bort av polisen. Demonstranterna hade försökt tvinga på honom en t-shirt med deras protestbudskap mot utsläppen.

En bild visar en kvinna som står på ett bord på regeringskontoret och häller en stor behållare vatten över bordet. Andra bilder visar högar med papper och personliga saker från de som jobbar på kontoret, som folk tagit.

Qidong är en stad på häradsnivå, med omkring 1,1 miljoner invånare, i Nantong-kommunen i Jiangsuprovinsen i östra Kina

Efter den första
stormningen kom nästan tusen poliser och beväpnade poliser och omringade invånarna. De sköt ingen tårgas eller gav sig på invånarna med batonger, som annars är vanligt vid massprotester i Kina.

Mindre än fem timmar efter upproret hade demonstranterna lyckats. Klockan 10:55 postade Qidongpolisen följande på Weibo: ”Nantongs stadsledning har beslutat att Nantongs avloppsvattenprojekt har stoppats permanent!”

Över 10 000 gymnasieelever och högskolestudenter från Qidong hade använt sociala medier, som den populära tjänsten QQ, för att organisera protesten, enligt Hongkongbaserade Information Center for Human Rights & Democracy.

En invånare, som bara ville omnämnas som Chen, sade till en av Epoch Times reportrar att många gymnasister och högskoleelever hade deltagit i protesten.

– Ungdomarna gick i frontlinjen, sade han.

Protesten hade meddelats
minst en vecka i förväg, och annonserades med smart formgivna affischer. Chen sade att de lokala myndigheterna pressade folk att inte demonstrera och bad fabriker att hålla öppet under helgerna. De försökte även få invånare att skriva på avtal att de inte skulle gå ut på gatorna och protestera.

– De hotade även elevers föräldrar. ”Om du vill att dina barn ska få högskoleutbildning och jobb, var försiktig.” Sen blockerade de information på internet som hade med protesterna att göra, sade Chen.

Myndigheterna utsatte även en journalist från den japanska tidningen Asahi Shimbun för omild behandling, enligt en artikel som tidningen publicerade i sin webbupplaga.


En skadad demonstrant hjälps av en meddemonstrant, omringade av kravallpolis. Qidong, Jiangsuprovins, den 28 juli. (Foto: Weibo.com)

En skadad demonstrant hjälps av en meddemonstrant, omringade av kravallpolis. Qidong, Jiangsuprovins, den 28 juli. (Foto: Weibo.com)

Trots att man till att börja med inte slog till, blev polisen sedemera våldsam, när förstärkningar anlände från närliggande områden på eftermiddagen. Skador och åtminstone ett obekräftat dödsfall har rapporterats.

Bai, en man som bor i Qidong, sade till Epoch Times:
– Omkring lunchtid kom ett stort antal specialpoliser från Suzhou, Wuxi och andra platser till Qidong. De började misshandla folk på Huayanvägen och Changjiangvägen. En 18-årig kvinnlig student blev misshandlad till döds och en annan student, en man, blev svårt skadad och dog senare på sjukhus. Huang, en annan lokalinvånare, sade att Qidongpolisen ”inte vågade” misshandla folk från orten, men hon tillade att de som kom från närliggande Nantong hade agerat brutalt. 

– Folk var väldigt upprörda på eftermiddagen. Några studenter hade misshandlats, så de kunde inte lugna ner sig. Ytterligare några greps. Jag hörde talas om att en 18-årig student hade dött efter att ha fört till sjukhus, sade hon.

En del av demonstranterna omgrupperade för en protest på eftermiddagen, men projektet hade då redan stoppats. Invånarna är nu oroliga för någon form av våldsamma repressalier.

Översatt från engelska