Demonstranter mot rättsröta hotade att hoppa från bro
Demonstranter mot en korrumperad domare står på en bro i Jiangxi. (Foto: Mop.com)


En massprotest mot korruption inom rättssystemet ägde rum på Nanchangbron i Jiangxi den 4 augusti.

Flera hundra lokalinvånare bar vita pannband där de skrivit upp de orättvisor som de utsatts för, hotade att hoppa från bron. Aktionen var riktad mot en biträdande domstolschef vid namn Guo Bing.

Demonstrationen fick dock varken en fredlig eller lyckosam upplösning för demonstranterna, eftersom den lokala polisen skickade dit en stor patrull med kravallpoliser för att skingra demonstrationen. Många personer skadades.

Det var tre specifika saker som demonstranterna ville uppmärksamma. För det första menar de att Guo och andra på domstolen tagit mutor på närmare 600 miljoner yuan från privata fastighetsbolag; för det andra väntar över 300 arbetare från staden på obetalda löner sedan fem år; för det tredje har en reporter som undersökt och avslöjat allt detta fängslats.

2004 kontaktade tre förmän ett byggprojekt och organiserade drygt 200 migrantarbetare som arbetade dag och natt i två år för att bli klara innan deadline.

Zejiang Dongyang Third Construction Company är nu skyldiga dessa arbetare mer än sex miljoner yuan i obetalda löner. Arbetarna satte igång en rättsprocess, som pågick i fem år utan resultat. Till sist mutade företaget domstolen och Guo Bing och de avskrev fallet.

En annan demonstrant på plats var Xiong Ximao, som tidigare var reporter på China Property News i Jiangxi. Han skickades för att undersöka rättsfallen kring företaget Nanchang Xinhong och Nanchang-varuhuset. Undersökningen visade att det förekommit många fall av missbruk av statliga medel, falska skulder och att man tillät gäldenärer att ta över privatägda företag.

Efter att ha avslöjat det här fallet i en artikel på nätet hämnades Guo Bing och andra personer på Xiong, som till sist hamnade i fängelse i ett år och tre månader för ”försök till utpressning”.

Översatt från engelska.