Demonstranter i Syrien fortsätter protesten – gevärseld har hörts
Hundratals syrier marscherar från Omayyed-mosken i gamla stan i centrala Damaskus den 25 mars och skanderar ”Daraa är Syrien” och ”vi ska offra oss för Syrien. (Foto: AFP/Getty Images)


Statliga säkerhetsstyrkor har beskjutit anti-regeringsdemonstranter i staden Daraa i södra Syrien, sade demonstranter till tv-stationen Al-Jazira.

I mer är en vecka har demonstranter marscherat på gatorna i Daraa och dess grannstäder, och Omari-moskén har varit deras viktigaste samlingspunkt.

Under hela den gångna veckan har det rapporterats om att demonstranter har beskjutits, utsatts för tårgas samt varit måltavlor för andra former av attacker från säkerhetsstyrkorna.

FN har offentliggjort flera uttalanden den här veckan med fördömanden av de syriska säkerhetsstyrkornas aktioner och krävt en oberoende undersökning av händelserna. Så många som 37 människor sägs ha blivit dödade av säkerhetsstyrkorna.

På torsdagen sade president Bashar al-Assad att han skulle överväga att ta bort mandatet från undantagslagen som det styrande Baath-partiet införde 1963. Regimen kan enligt undantagslagen utan rättegång fängsla vem som helst som kan anses utgöra ett hot.

Rupert Colville, talesperson för FN:s flyktingkommissariat, sade att organisationen kommer att ”välkomna frisläppandet av dem som har varit inblandade i protesterna i Daraa, och hoppas att alla försvarare av mänskliga rättigheter och politiska aktivister i hela Syrien, som enligt rapporterna har blivit arresterade, omedelbart kommer att friges”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon talade med al-Assad angående avskaffandet av undantagslagen. På torsdagen sade en talesperson för presidenten till nyhetsbyrån AP att ”det kanske fanns en del misstag” vad gällde hanteringen av protesterna och beklagade kraftåtgärderna.

Demonstranterna marscherade på fredagen i Daraa och krävde mer frihet och efterlyste en ”värdighetens dag”, rapporterade Al-Jazira. De 10 dagarna av protester, något som tidigare aldrig förekommit, startades av regionala protester i bland annat Egypten, Tunisien och Jemen.

Reuters rapporterade att fredagens marsch, vilken samlade runt 200 demonstranter, möttes av gevärseld, och demonstranter sågs springa bort från stadens viktigaste torg. De satte eld på en staty av förre presidenten Hafez al-Assad, far till den nuvarande presidenten Bashar al-Assad.

Säkerhetsstyrkorna sade att de hade försökt mildra situationen genom att avlägsna en del vägspärrar i Daraa och genom att inte vara ständigt närvarande på stadens gator, rapporterade Al-Jazira. Men när journalister försökte närma sig staden fördes de ut ur staden i två fordon.

”Som ni kan se är allt tillbaka till det normala och det är över”, sade en armégeneral enligt tv-stationen.

Översatt från engelska