Demonstranter i Libyen byter taktik - tar till vapen
Redo för strid: En libysk ung pojke, klädd som soldat, gestikulerar bredvid en kanon från en förstörd arméstridsvagn i den östra staden Benghazion den 27 februari. Världens ledare uppmanar nu den libyske ledaren Moammar Gaddafi att avgå när demonstranterna börjar närma sig Tripoli. (Foto: Patrick Baz/Getty Images )


Antiregeringsdemonstranter i Libyen byter nu ut sina protestskyltar mot gevär samtidigt som Moammar Gaddafi fortsätter med nya attacker mot det egna folket och lovar att aldrig avgå.

Demonstranterna i östra Libyen, som förenats med avhoppade armégrupper, planerar att befria Tripoli från Gaddafis legosoldater som fortfarande kontrollerar huvudstaden.

Ett nationellt råd som formats i östra Libyen i söndags och som frigjort sig från Gaddafis kontroll under den senaste veckan har lovat att befria andra delar av Libyen.

– Vi kommer att hjälpa till att befria andra libyska städer, särskilt Tripoli, genom vår nationella armé och våra beväpnade styrkor, av vilka vissa har uttryckt sitt stöd till folket, sade Hafiz Ghoga, talesman för nya libyska nationella rådet, till tidningen Al Jazeera.

I lördags röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt igenom ett resolutionsförslag som innebär ytterligare sanktioner mot Libyen då våldet fortsatte i vissa delar av landet.

FN-rådets 192 medlemmar kom överens om att införa ett vapenembargo mot Libyen, frysa Gaddafis, hans familjemedlemmars och högsta rådgivares alla finansiella och ekonomiska tillgångar samt begränsa deras resor över gränserna.

FN-resolutionen antogs efter två veckors oroligheter i det nordafrikanska landet vilka har krävt hundratals dödsoffer.

– Ordalydelsen i resolutionen sänder ett starkt budskap om att allvarliga brott mot grundläggande mänskliga rättigheter inte tolereras och att de ansvariga för dessa brott kommer ställas inför rätta, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande.

Men inte alla håller med om rådets radikala åtgärder.

I ett tv-sänt tal i Ankara sade den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan att FN:s sanktioner skulle “tvinga det libyska folket, som redan är hårt ansatt av hunger och våld, till en alltmer desperat situation”, rapporterade Turkiets Hurriyet Daily News.

– Vi uppmanar det internationella samfundet att agera med samvete … inte utifrån olje-intressen, tilllade premiärministern.

Rådet hänsköt också Libyen till den internationella brottsdomstolen och menade att förnyade attacker mot landets medborgare kan komma att klassas som “brott mot mänskligheten”.

Oppositionella demonstranter har redan ryckt fram över den östra delen av landet och besegrat regeringsstyrkor medan Gaddafi och hans anhängare kontrollerar huvudstaden.

USA har för första gången uppmanat Gaddafi att lämna landet då “han förlorat sitt folks förtroende och han bör avgå utan vidare blodspillan och våld”, enligt ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet i lördags.

“När en ledares enda utväg för att stanna kvar vid makten är att använda massvåld mot sitt eget folk har han förlorat den lagliga rätten att styra och behöver göra det som är rätt för landet genom att avgå genast.”

Med tanke på den nuvarande säkerhetssituationen i landet har Washington avbrutit all ambassadverksamhet i Libyen och säger att USA kommer att fortsätta att assistera amerikaner på väg ut ur landet. Kanada och Storbritannien har också avbrutit de diplomatiska förbindelserna.

Human Rights Watch (HRW)
rapporterade den 26 februari att säkerhetsstyrkor, lojala till Gaddafi, har satt eld på antiregeringsdemonstranter och egyptiska gästarbetere i den västra staden Zaqiyah när de försökte lämna landet den 25 februari.

En del egyptier berättade för HRW att regeringens säkerhetsstyrkor skjutit mot dem för att de vägrat lyda militära order att stanna i landet. En gästarbetare sade att han sett runt 3 000 människor som demonstrerat på stortorget i staden, såväl som en grupp män som bar på flera kroppar.

Trots att oppositonsstyrkor nu tagit kontroll över stora delar av landet har regeringsstyrkorna intagit kringliggande områden utefter vägspärrar som satts upp i utkanten av staden, enligt Human Rights Watch.

Samtidigt rapporterar FN:s flyktingkommissariat, som rapporterar om frågor rörande humanitär hjälp organiserad av Egypten och Tunisien över deras landsgränser, att runt 100 000 människor flydde förra veckan från våldet i Tunisien och Egypten.

HRW sade att det fortfarande fanns några tusen arga egyptier som strandat på Tunisiens gräns i väntan på att deras regering ska evakuera dem. 

– Hur kommer det sig att andra regeringar har evakuerat sina medborgare med båtar och flygplan, men här på gränsen finns ingen som väntar på oss? Vi har inte ens våra mobiltelefoner för att ringa till våra familjer och säga att vi är ok, sade en egyptisk gästarbetare till HRW.

Översatt från engelska