Demonstranter drabbade samman i Egypten
En demonstrant som stödjer Egyptens president Hosni Mubarak rider på en kamel under sammandrabbningen mellan Mubarak-anhängare och regeringsmotståndare på Tahrirtorget den 2 februari i Kairo (Foto: Chris Hondros/Getty Images)


Regeringsfientliga grupper drabbade samman med demonstranter som stöder Egyptens president Hosni Mubarak på onsdagen i Kairo, Alexandria och i andra delar av Egypten.

För första gången sedan demonstranterna krävde Mubaraks avgång den 25 januari dök anhängare till presidenten upp i tusental på Kairos viktigaste torg och i andra städer.

En del av de värsta stridigheterna på Kairos Tahrirtorg på onsdagen pågick precis utanför det berömda Egyptiska museet, rapporterade Al-Jazira. Några Molotov-cocktails landade enligt uppgift i muséets trädgård, men själva byggnaden, med föremål från det antika Egypten, inklusive dem som tillhörde Tutanchamon, var intakta.

Till en början var konfrontationerna i Kairo begränsade till heta diskussioner, men de blev snart våldsamma med stenar och andra föremål som kastades mellan de två sidorna. Medan en del anti-regeringsdemonstranter skanderade ”Vi är en” började våldsamheter blossa upp, där många demonstranter sårades, rapporterade CNN.

CNN hade sändningar som visade hur 50 personer på hästar och en del kameler plöjde genom massan på Tahrirtorget klockan tre på eftermiddagen. En del ryttare drogs ner, uppenbarligen av anti-regeringsdemonstranter.

Tjänstemän rapporterade på onsdagskvällen att tre personer blivit dödade och ytterligare 1500 skadade, enligt Reuters.

I Alexandria i norr förekom också sammandrabbningar mellan de protesterande grupperna på onsdagen.

På tisdagen, efter en veckas protester, tillkännagav Mubarak att han inte skulle ställa upp i presidentvalet i september, efter 30 år vid makten.

Demonstranter som stöder Mubarak uppmanar anti-regeringsdemonstranterna att gå hem, efter de eftergifter Mubarak redan har gjort.

Grupperna som är emot Mubarak är nu splittrade när det gäller om de har uppnått målet eller inte. En del återvände hem efter tisdagens besked, medan andra är fast beslutna att stanna kvar på gatorna tills Mubarak är helt borta från makten.

– Vi har nått gränsen för vårt tålamod och vi kan inte [längre] vara tålmodiga, sade Sally, en 24-årig nyutexaminerad tandläkare i Alexandria.

Hon berättade att hon och andra demonstranter har förlorat tilliten till regimen och tror inte att Mubarak i verkligheten kommer att avstå från makten. Sally refererade till en Facebook-sida som startades kort efter Mubaraks tillkännagivande, där författaren redogjorde för varför han tyckte att man inte kunde lita på att presidenten höll ord.

”Mubarak sade 1981 att han bara skulle sitta vid makten under två mandatperioder, och vi såg alla hur det blev”, skrev författaren. ”Om man ger regimen 7 månader till omgruppering och planering, tror ni inte att de till exempel kan klara av att skapa en massiv pro-Mubarak-kampanj och be honom att ställa upp igen och inte ge honom ’något annat val’ än att ställa upp på en ny period?”

”Om protesterna upphör nu kommer de aldrig att starta på nytt. Åtminstone inte med det här antalet, och därför inte skapa någon verklig press”, skrev författaren och uppmanade demonstranterna att inte ge efter.

Men andra som stöder målet att driva bort Mubarak är nöjda med att det huvudsakliga ändamålet har uppnåtts.

– Jag tycker att vi har åstadkommit mycket under de senaste åtta dagarna. Vi har ändrat grundlagen. Vi har en ny regering. Vi skickar den gamla regeringen till rättegång, och jag skulle vilja efterlysa rättvisa val, sade Laila, en nyutexaminerad apotekare i Kairo.

– Nu försöker hela oppositionen utnyttja den här situationen. Nu ser de ut som en enad front, men efter en tid kommer det att bli strider mellan dem om makten. Så jag vill se kandidaterna, agendorna och rättvisa val för att garantera att vi inte får en ny Mubarak, sade Laila.

– Jag är inte alls för Mubarak, men jag är för Mubarak fram till september. Man kan inte bara lämna ett så stort land som Egypten. Jag skulle demonstrera för att få det konstitutionella tillägget att träda i kraft omedelbart och få den gamla regeringen ställd inför rätta nu, men inte för att Mubarak ska gå nu, sade hon.

Både Sally och Laila anser Amr Moussa vara en möjlig näste ledare. Laila sade att Moussa var hennes förstaval för att han är karismatisk, diplomatisk, står folket nära, och att folk ”älskade” honom som utrikesminister.

Sally  är inte säker på om hon ska gå ut på gatorna igen på torsdagen och att hon är villrådig över vad hon ska göra.

– Men om nyheten om det Egyptiska museet är sant kommer jag att göra det, sade hon.

Sally tror att åtminstone en del av pro-Mubarak-demonstranterna betalade uppviglare, eftersom hon när hon stod vid en av arméns kontrollstationer såg hur soldater hittade sedlar med serienummer i följd på en del av Mubaraks supportrar.

– Det betyder att de betalas av en och samma person, konstaterade hon.

Under första dagens protester använde polisen tårgas främst mot de unga demonstranterna. Men förra lördagen, den 29 januari, drogs polis och andra säkerhetskrafter bort från gatorna och överlät åt armétrupper att ta hand om konflikten. Armén har inte utövat något våld under hela demonstrationstiden.

– Armén visade hela tiden att det är en hederlig stödjande enhet som försvarar Egypten, inte systemet, sade Sally.

Fem dagar efter att internet stängdes ner fungerade det igen på onsdagen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50518/