Demonstranter arresterade under EU-Kina- toppmöte i Belgrad
Ingången till det vandrarhem där demonstranterna greps av serbisk polis. (Foto: The Big Hostel)


Nio personer som skulle demonstrera för mänskliga rättigheter arresterades olagligt på söndagskvällen i Belgrad, Serbien, kort innan toppmötet mellan Kina och Central- och Östeuropa skulle starta.

Ytterligare en person, hemmahörande i Finland, greps på sitt hotell samma kväll och sitter nu häktad med de andra nio. Två andra finska medborgare stoppades redan på Belgrads flygplats och utvisades till Turkiet, där de hade bytt flygplan på väg till Belgrad.

Demonstranterna är bulgariska, finska och ryska medborgare som hade rest till Belgrad för att hålla en fredlig demonstration mot den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong-utövare, vilka utgör den största gruppen samvetsfångar i Kina. Hundratusentals Falun Gong-utövare hålls olagligt inspärrade i landet.

Mobiltelefoner konfiskerades

Enligt inofficiella uppgifter från den bulgariska ambassaden hålls demonstranterna provisoriskt arresterade utanför Belgrad. De gripna själva berättade för Epoch Times, innan deras mobiltelefoner togs ifrån dem, att de fördes bort av den serbiska polisen till en okänd plats utanför Belgrad, sent på söndagskvällen. Polisen hade arresterat dem på det vandrarhem där de bodde, och förbjudit demonstrationen.

En arrangör av demonstrationen uppgav att ett sådant förbud måste stödjas av serbisk lag, men han trodde inte att det fanns någon motivering bakom förbudet.

Protesten var planerad att hållas under ett EU-Kina-toppmöte som pågår i Belgrad den 16 och 17 december. Det är det tredje toppmötet där 16 ledare från tidigare kommuniststater i Central- och Östeuropa möter delegater från det kommunistiska Kina.

Demonstranterna riskerar utvisning ur landet, även om det inte uttalades att de hade brutit mot några av det serbiska rättsväsendets lagar.

{C:2)

Utvisades ur landet

En av dem som stoppades redan på flygplatsen är Olli Törmä, ordförande i finska avdelningen för Supporting human rights in China (SHRIC).

Efter att han och hans finsk-kinesiska reskamrat landat på Belgrads flygplats tillfrågades de om syftet med resan. När det stod klart att de kom för en människorättsaktivitet som rörde Kina, fråntogs de sina pass och fördes till ett rum. Allt bagage genomsöktes och han utvisades, skriver Olli Törmä.

Anledningen till att de nekades inresa och utvisades var enligt tullchefen att det för två till tre dagar sedan hade blivit ”olagligt” att delta i människorättsaktiviteter mot Kina i Belgrad, skriver Olli Törmä.

Olli Törmä kunde vidare meddela att de arresterade hade fått två alternativ:

1. Om de undertecknade ett uttalande om att de kom för att delta i en illegal protest så skulle de släppas fria.

2. Om de inte skrev under, kunde man kvarhålla dem i upp till 30 dagar och sedan utvisa dem som kriminella (och eventuellt svartlista dem i framtiden).

Ingen av de arresterade har skrivit under något uttalande eftersom de anser att de inte har begått något brott, och inte heller har de haft någon avsikt att begå brott.

Tilläggsrapportering av Epoch Times Sverige


Falun Gong utövare marscherar i en parad på Capitol Hill i Washington, DC, USA, den 17 juli 2014, som en del i ett event arrangerad av Falun Dafa föreningen i Washington, DC,  för att uppmärksamma förföljelsen av Falun Gong i Kina. (Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images)

Falun Gong utövare marscherar i en parad på Capitol Hill i Washington, DC, USA, den 17 juli 2014, som en del i ett event arrangerad av Falun Dafa föreningen i Washington, DC, för att uppmärksamma förföljelsen av Falun Gong i Kina. (Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images)