Demokratiska republiken Kongo fängslar oppositionella
President Joseph Kabila i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), vill kunna väljas för en tredje presidentperiod. (Foto: Karl de Souza/AFP/Getty Image)


I Demokratiska republiken Kongo behandlas aktivister och oppositionella politiska ledare som kriminella, enligt Amnesty.

Många är kritiska till att president Joseph Kabila ska kunna ställa upp för en tredje presidentperiod i nästa års val. Spänningarna i landet ökar, och många fruktar att presidenten ska ändra i grundlagen och ta bort begränsningarna som finns för hur länge han kan sitta.

Nu har Amnesty International kommit med en ny rapport där de skriver att aktivister och politiska ledare utsätts för godtyckliga gripanden och till och med sätts i isoleringscell.

– Inför nästa års val har rättssystemet äventyrats på grund av politiska syften att vilja kuva oliktänkande, säger Sarah Jackson, chef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

Rättssystemet i landet används också för att tysta kritikerna, menar Amnesty. I rapporten nämns åtta personer som har fängslats efter att fredligt ha använt sig av sin yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet. En av dem hölls isolerad i 145 dagar.