Demokratiaktivist isolerad på livstid
Kinesen Bingzhang Wang är en politisk fånge som för närvarande avtjänar en livstidsdom i isoleringscell efter att ha förespråkat demokrati i Kina. (CCA)


Den kristne demokratiaktivisten Bingzhang Wang avtjänar sjunde året av en livstidsdom i en isoleringscell i ett kinesiskt fängelse, meddelar den USA-baserade kristna föreningen China Aid Association (CAA). Wangs dotter berättar att faderns psykiska och fysiska hälsa försämras och nu ber hon omvärlden om hjälp.

CAA publicerade dottern Ti-Anna Wangs brev i ett pressmeddelande i början av februari. Däri berättade hon att fadern var medicinprofessor, en av de fem första kinesiska studenterna som skickades till utlandet för studier efter kulturrevolutionen. Wang var en av de första kineserna från Folkrepubliken Kina som blev filosofiedoktor vid ett västerländskt universitet.

Efter examineringen beslutade Wang att ägna sitt liv åt att förespråka demokrati i Kina. Han flyttade till New York där han grundade China Spring Magazine och var med och utvecklade flera av de utlandskinesiska demokratiska partierna. Han ägnade 20 år åt att organisera och marknadsföra demokratiaktiviteter i Nordamerika och runtom i världen.

Wangs aktiviteter oroade det kinesiska kommunistpartiet som slutligen grep honom i juni 2002. Det var under en resa i Vietnam som Wang kidnappades och fördes till Kina där han dömdes för ”spionage” och ”terrorism”.

Wang dömdes till livstids fängelse i isoleringscell. Där har han vistats de senaste sju åren.

I februari granskar FN:s kommission för mänskliga rättigheter de mänskliga rättigheterna i Kina.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11489/