Deltagare i seminarium om massakern på Himmelska fridens torg gripna
En grupp kinesiska dissidenter, forskare, advokater och aktivister deltog i ett seminarium den 3 maj för att minnas 4 juni-rörelsen på Himmelska fridens torg i Peking. Minst åtta av deltagarna greps senare av säkerhetstjänsten. (Skärmdump från canyu.org)


Med 25-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, den 4 juni 1989, i antågande, samlades advokater och dissidenter nyligen till en privat konferens i Peking för att diskutera händelsen. Enligt uppgift greps åtta av dem strax efteråt, vilket visar att regimens känslighet för denna årsdag kanske är extra stor i år.

Det var den 3 maj som man träffades för att diskutera konsekvenserna av den blodiga attacken där kinesisk militär öppnade eld mot obeväpnade studenter och Pekingbor, och hundratals eller till och med tusentals dödades. Seminariet hölls hemma hos en av deltagarna i Peking, och det hängde en banderoll på väggen med texten: ”2014 års seminarium om årsdagen av 4 juni i Peking”.

Deltagarna berättade om sina minnen av hur 4 juni-rörelsen krossades med våld, och krävde att sanningen om händelsen skulle komma fram. De krävde upprättelse för offren och kompensation till deras familjer. Fyra forskare och dissidenter som inte kunde delta skickade skrivna kommentarer.

Inom två dagar efter seminariet kallades åtta av deltagarna in till den kinesiska säkerhetstjänsten. Enligt sajten China Change, som bevakar människorättskränkningar i Kina, så var det advokaten Pu Zhiqiang, samhällsvetaren Xu Youhu, filmprofessorerna Hao Jian och Cui Weiping, skribenten Liu Di, före detta politiske fången Hu Shigen, sociologiprofessorn Guo Yuha och historikern Qin Hui.

Guo Yuha, Cui Weiping och Qin Hui har släppts, men de övriga gick fortfarande inte att nå, enligt sajten.

Det här är inte den första insatsen mot personer med koppling till eller intresse av massakern 1989. Kommunistpartiets myndigheter alltid stoppat minnesaktiviteter kring händelsen, men i år verkar de vara särskilt nitiska. Förra månaden försvann till exempel journalisten Gao Yu, och Ding Zilin, en medlem av en organisation för mödrarna till offren, får inte vistas i Peking innan den 5 juni i år, det sistnämnda enligt Voice of America. Ding sade att det är första gången på 25 år som hon kastats ut ur huvudstaden.

4 juni-rörelsen var en studentledd serie protester och politiska krav som kulminerade i ockupationen av Himmelska fridens torg i april, maj och början av juni 1989. Hundratusentals studenter och andra kineser deltog. Den 3 och 4 juni sände kommunistpartiet in stridsvagnar mot de fredliga demonstranterna. Dödssiffrorna efter attacken varierar mellan hundratals upp till tusentals människor.

Information kring händelserna är strängt censurerat i Kina. Det kallas för ett ”studentuppror” i statlig media och Kinesiska skolbarn får inte lära sig varken om orsakerna till protesterna eller hur de krossades med våld.

Rapportering av Lu Chen