Dells kunder vill ha PC med Linux
Linux är populärt hos Dells kunder. (Larry Ewing)


Datortillverkaren Dell meddelade den 28 mars att företaget kommer att börja sälja persondatorer förinstallerade med operativsystemet Linux. Tillkännagivandet kommer efter det stora gensvaret från kunderna på Dells undersökning tidigare denna månad.

Den 13 mars lanserade Dell en kundundersökning för att samla in synpunkter om Linux, som är ett operativsystem med så kallad öppen källkod, vilket betyder att det är fritt att använda, modifiera och distribuera utan tillstånd. Fler än 100 000 personer svarade på undersökningen. Högst uppe på deras önskelista var att Linux skulle förinstalleras i datorerna.

På andra plats i önskelistan kom OpenOffice, ett annan gratis programpaket med ordbehandlare, kalkylprogram och presentationsprogram.

– Vårt första steg är att erbjuda Linux förinstallerat på ett urval av stationära datorer och bärbara system, meddelade Dell.

Någon tidpunkt har inte Dell angett men under de kommande veckorna ska Dell lämna mer information, bland annat om de produktsystem som kommer att finnas tillgängliga.

Det enda som kunderna är bekymrade över är om hårdvaran i Delldatorerna fungerar ihop med Linux programvara. För övrigt behöver de inte särskilt tekniskt stöd i och med att Linuxentusiaster har användarnätverk som behärskar Linux mjukvara.

Upphovsmannen till Linux är finlandssvensken Linus Torwalds som började arbeta med det mycket uppskattade operativsystemet 1991.

Microsoft Windows dominerar 90 procent av marknaden för operativsystem för PC. Linux är störst inom servrar, men har börjat attrahera användare och datortillverkare på grund av att systemet är användarvänligt och har avancerade egenskaper.

Översatt från engelskt original.