December 2006 varmast hittills


En supervarm december spränger rekord efter rekord. Julmånaden 2006 kommer att gå till historien som den varmaste sedan mätningarna började. Och den ovanligt snöfattiga vintern ser ut att fortsätta.

SMHI:s kartor för december lyser mörkröda. Det är betydligt varmare än normalt – i hela landet.

Den 14 december var det allra varmast, så varmt att det meteorologiskt räknades som sommar eftersom dygnsmedeltemperaturen på flera håll i södra Sverige klättrade över tiogradersstrecket.

– December kommer att gå till historien som den varmaste månaden på väldigt många håll, säger SMHI:s meteorolog Sten Laurin till TT.

– Det är ett par grader högre än tidigare toppnoteringar.

Mätstationen i Gielas i Västerbottensfjällen konstaterar hela tio grader varmare än decembers normala dygnsmedeltemperatur. Även Ångermanland, Jämtland och Dalarna noterar nära tio grader mer än vad månaden brukar bjuda på.

I Stockholm kommer månadens dygnsmedeltemperatur sannolikt att landa sex grader över det normala, det vill säga på 5,0 grader, det blir den högsta noteringen sedan mätningarna startade 1756.

Även på årsbasis var 2006 varmare än normalt, men i betydligt blygsammare skala, omkring två grader mer i landet som helhet och mellersta Norrland ytterligare några grader därutöver.

– Sedan i juli har det bara varit rekord på rekord hela tiden men det var ju en lång vinter i år med en rekordkall mars, det drog ner årsmedelvärdet, säger Laurin.

Den ovanliga värmen innebär självklart också en ovanligt snöfattig vinter. Till skidentusiasternas besvikelse finns det dessvärre ingen snö i SMHI:s prognoskikare.

– En datakörning som vi gjorde i torsdags visade att det kanske skulle kunna komma in snö runt den tionde januari, men när vi gjorde om den i dag (fredag) pekar det inte längre på det, säger Sten Laurin.