De vill hjälpa syriska flyktingar att flyga till Sverige
Initiativtagarna till Refugee Air, Susanne Najafi och Emad Zand, vill hjälpa flyktingar att flyga från Syrien till Sverige. Foto:Tommy Fondelius


Asylsökande har rätt att färdats med flyg. Trots det har flygbolagen hittills nekat flyktingar att resa med dem, bland annat på grund av ett EU-direktiv. Nu vill en grupp entreprenörer och humanister göra det möjligt för flyktingar från Syrien att flyga snabbt och säkert till länder i Europa för att söka asyl. Initiativet kallas ”Refugee Air”.

Refugee Air vill chartra ett plan som åker från Turkiet, Libanon eller Jordanien och flyga människor med asylbehov till Sverige.

Sedan initiativet blev känt i media har många hört av sig, berättar Susanne Najafi, en av initiativtagarna.

– Finansiärer och flygbolag har kontaktat oss, men vi söker fortfarande kontakt med många av de större bolagen. Piloter har hört av sig och sagt att de vill ställa upp gratis. Vi går framåt, säger hon.

Berättigat asylskäl

På avreseplatsen ska de i samarbete med lokala organisationer kontrollera att de som kommer att åka med planet har legitima asylskäl.

En biljett kommer att vara billigare än normalpris på flyg.

– Den kanske kommer att kosta 1 500 kronor, i stället för 10 000 kronor som det kostar att åka med smugglare i båt, säger Najafi.

Initiativet började med bilden av den döde tre årige Aylan Kurdi, säger Emad Zand till TV4.

– Jag har ett kort hemma på mig själv där jag ser ut som honom. Det där kunde ha varit jag. I en tid när vi kan flyga människor till månen, varför skulle vi inte kunna flyga flyktingar till Europa på ett säkert och ett tryggt sätt, fortsätter han.

Flyktingar har rätt att åka flyg

Najafi berättar att flyktingar har rätt att åka flyg, men flygbolagen riskerar enligt ett EU-direktiv att få betala  returbiljetten för någon som nekas asyl i destinationslandet. På grund av detta har flygbolagen hittills valt att neka alla flyktingar att åka.

– Vi börjar med ett flyg, och om vi kan göra det här lagligt så kan flygbolagen göra det. Sedan hoppas vi att alla flygbolag tittar på de här lösningarna; att man på plats avgör vem som har asylskäl och då låter dessa personer komma fram säkert till Europa utan att riskera livet, säger Najafi.

Flygresan planeras att ske innan första snön faller i Sverige.