De vanvårdade barnen fick sin ursäkt men frågorna kvarstår
Harpisten Ismahni hade en lugnande inverkan på deltagarna i upprättelseceremonin. (Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)


Processen går vidare med samhällets återbetalning till de vanvårdade på fosterhem och på barnhem. Måndagen den 21 november genomfördes upprättelseceremonin i Stockholms statshus.

Drottning Silvia, riksdagens talman Per Westerberg, samt en rad kända politiker och Anders Knape, i egenskap av representant för Sveriges kommuner och landsting, deltog på olika vis i ceremonin.

Det var en lugn men uppsluppen stämning i Blå salen. Det berodde kanske på att Ismahni, en ung kvinna, spelade harpa under tiden som deltagarna sakta fyllde Stadshusets nedre del. Det gjorde de efter att ha passerat en omfattande säkerhetskontroll, då en  hotbild framkommit mot sammankomsten.Vad hotet bestod i sades inte.

Moderator Mark Levengood inledde och sade att alla som kommit säkert var där med olika sinnesstämningar och känslor.

Viveka Lärn läste några av sina egna texter och fick ljudliga applåder efteråt, liksom Adolf Fredriks Flickkör som sjöng som en skara änglabarn.

– Det var många fina ord som framfördes idag, men om de kommer leva upp till det vet jag inte, sade en av deltagarna, Björn Öhman, till Epoch Times.

De drabbade fick sin ursäkt. Men vilka tidigare obesvarade frågor gavs det svar på under ceremonin? När ska ersättningsdelen startas upp och hur ska det praktiskt utföras? Vilka tillhör kategorin av ”allvarlig art” och hur urskiljer man och drar gränslinjer från de övriga?  Många upplevde ett behov av att ställa frågor direkt till den ansvariga ministern Maria Larsson och samlades runt henne, omgivna av en klunga med allerta säkerhetsvakter. 

Öhman tycker trots allt att det var en fin och värdig ceremoni, detta med tanke på att det inte funnits mycket tid till att arrangera den. Men han tyckte inte heller att de inbjudna fick svar på sina frågor.

– Jag saknar fortfarande information om vad som skulle komma att hända i framtiden. Vi fick bara en ursäkt och några snittar som tilltugg, säger Björn Öhman lite snopet, efteråt.