De uppmanar politiker och allmänhet att prova "socialbidragsdiet"
Fraser Stuart, en Höj taxorna-aktivist som för närvarande får socialbidrag, går till sitt hem i Vancouvers Downtown Eastside. Gruppen "Höj taxorna" utmanade boende i Brittiska Colombia att leva på mat värd 26 dollar för en vecka vilket är det belopp som socialbidragstagare förväntas ha kvar efter att ha betalat räkningarna. (Foto: kanadensisk press / Darryl Dyck)


En anti-fattigdomsgrupp i Brittiska Colombia utmanar politiker och invånare att försöka överleva en vecka på mat för 26 dollar.

Gruppen Höj taxorna, en Vancouver-baserad koalition med lokala grupper och organisationer som arbetar med fattigdom och hemlöshet i Brittiska Columbia, har utfärdat sin välfärdsmatsutmaning för att öka medvetenheten om vad de anser vara otillräckliga socialbidragsnormer i provinsen.

En person, som lever på sociabidrag, är berättigad till 610 dollar per månad i Brittiska Colombia, men gruppen Höj taxorna uppskattar att efter att man betalat för boende, bussbiljetter, mobiltelefon (som krävs för att söka arbete) och grundläggande hygien, återstår bara 109 dollar för mat, vilket skulle innebära att det blir mindre än 26 dollar för en vecka.

Utmaningen skall starta den 16 oktober för att sammanfalla med Världsmatdagen, och slutar den 23 oktober.

”Erfarenheten av matutmaningen ger en bättre förståelse men den kan också vara viktig för att uppmuntra till en bredare debatt och diskussion”, säger Bill Hopwood, en arrangör i samarbete med Höj taxorna.

”Det handlar om att frågan diskuteras mer, att man talar mer om den, får mer medvetenhet, mer medkänsla och att den förhoppningsvis leder till att politikerna säger: ”Aha, det är bäst att vi gör något åt det. Det är viktigt.”

Brittiska Colombia har den högsta totala fattigdomen av alla provinserna i Kanada, med cirka 500 000 fattiga. År 2011 fanns där närmare 184 000 personer som levde på socialunderstöd.

Under Höj taxorna-gruppens senaste utmaning i januari försökte Nya demokratiska partiets Jagrup Brar att leva på 610 dollar under en månad. Hans vikt rasade med ca 13 kg och han rapporterade att han var hungrig hela tiden.

Inga lagstiftare har hittills accepterat dennu nu aktuella utmaning, men flera andra har, inklusive Paul Taylor, verkställande direktör för Downtown Eastside Neighbourhood House, Constance Barnes, en Vancouver Park Board kommissionär, och Colleen McGuire, en dietist och författare till en rapport som heter ”Kostnad att äta i Brittiska Colombia” (The Cost of Eating i British Columbia).

”Med de kostnader som är för mat idag kan jag med säkerhet säga att en person inte kan uppnå en balanserad och hälsosam kost för 26 dollar per vecka,” sade McGuire.

”Jag är beredd på att först av allt försöka att äta hälsosamt för 26 dollar per vecka för att uppmärksamma de utmaningar och hinder som personer med socialbidrag möter.”

Hopwood påstår att den genomsnittliga invånaren i Brittiska Colombia skulle bli chockad när man får veta vad det verkligen betyder att leva på socialbidrag. Han säger att Brars erfarenhet hjälpte öka medvetenheten om välfärdsfrågor i Brittiska Colombia och skingrade en hel del myter om socialbidragstagare.

”När Jagrup Brar levde sin månad på socialbidrag var responsen från allmänheten mycket intressant. Allmänheten gav överväldigande stöd för honom och överväldigande stöd för att höja socialbidraget”, säger han.

”Jag tror att Brars fall gav de som tycker att socialbidraget bör höjas, och de som tycker att vi bör göra något åt ​​fattigdomen, förtroendet att tala.”

Översatt (något nedkortad) version från engelska