De tio största kinanyheterna under 2010
Första raden: nyhet 8, 3 och 10. Andra raden: nyhet 4, 5 och 1. Tredje raden: nyhet 6, 9 och 2. (Foto: Epoch Times)


Dessa är de tio viktigaste nyheterna i Kina under 2010 enligt Epoch Times.

10. Flera uppmärksammade självmord på kort tid

Över tio självmord inträffade på Foxconn i Kina, de flesta i maj, under 2010. Foxconn är en av världens 500 största företag och en nyckelleverantör till Apple. Händelserna upprörde många och tilldrog sig uppmärksamhet både i och utanför Kina. Advokaten Xia Yiyian sade att incidenterna kan tänkas ha varit mycket mer komplicerade än vad man först trodde. Han ville se en trovärdig utomstående grupp formas för att utreda vad som låg bakom det inträffade.

9. Vaccinhärvan i Shanxi

Problem med vaccin ledde till att hundratals barn i Shanxiprovinsen blev handikappade. En reporter på China Economic Times, Wang Keqin, hade modet att undersöka detta och det rapporterades mycket av många medier och orsakade stor vrede hos allmänheten. Kinas hälsoministerium höll en presskonferens den 6 april där man förnekade alltsammans.

8. Li Gang-incidenten

På kvällen den 16 oktober körde Li Qiming, en student på Hebei Media Institute, alldeles för fort på universitetsområdet och körde på två kvinnliga förstaårselever. En av dem, Chen Xiaofeng, dog dagen därpå. Li flydde från olycksplatsen. När han greps hånade han poliserna med orden ”Om ni lyckas få mig inför rätta, så gör det bara. Min far är Li Gang.” Li Qimings far, Li Gang, är biträdande chef för allmänna säkerhetsbyrån i Beshi-distriktet i staden Baoding.

7. Knivdåden mot barn

En serie våldsdåd mot barn och lärare på grundskolor och förskolor inträffade under 2010 i olika delar av Kina. Samhället chockades av dessa brutala händelser. Bara i april 2010 inträffade fyra mordfall på skolor.

6. Fallet med Li Zhuang i Chongqing

Fallet med försvarsadvokaten Li Zhuang briserade som en skandal under den lokale partibossen Bo Xilais kampanj mot organiserad brottslighet i storstaden Chongqing. Li greps och dömdes i en sluten rättegång där han tog tillbaka sina tidigare erkännanden och sade att de tvingats fram och var en del av Bos politiska kampanj.

5. Googleaffären

Den 23 mars meddelade Google att man drog sig tillbaka från den kinesiska marknaden efter mer än fyra år och dirigerade om användarna på fastlandet till servrar i Hongkong för ofiltrerade sökningar. Google sade sig vara ovilligt att fortsätta filtrera sina sökresultat på Google.com.cn. Kommunistpartiets stora brandvägg tillåter dock inte användare på fastlandet att söka på känsliga ord via Hongkong. Konflikten mellan Google och Peking varade till juli när Googles licens förnyades i Kina.

4. Jordskreden i Zhouqu

På natten den 7 augusti inträffade allvarliga jordskred i Zhouqu-häradet i Gansuprovinsen, och många människor dog. Jordskreden blockerade Bailong-floden och skapade uppdämda sjöar. En del av häradet översvämmades och elektricitet, transporter och kommunikationer bröts av. Ett stort antal offer hade fortfarande inte grävts fram flera dagar efter katastrofen. Dödssiffran varierade stort beroende på vilka källor och rykten man valde att tro på.

3. Jorddbävningen i Yushu

Den 14 april drabbades Yushu-häradet i Qinghaiprovinsen av en jordbävning som uppmätte 6,9 på richterskalan, och som ledde till hundratals efterskalv. Tio dagar efter jordbävningen hade nödhjälp fortfarande inte nått offren, som led av kyla, hunger, brist på medicin och tält och som i många fall frös ihjäl. Enligt officiella siffror hade 2 220 personer dött fram till den 25 april.

2. Explosionen i Nanjing

En enorm explosion inträffade i Nanjing den 28 juli. Chockvågen krossade rutor i hus som låg uppemot fem kilometer bort. Många sjukhus fylldes av allvarligt brända människor. Myndigheterna mörklade incidenten. Det inträffade minst två explosioner, men myndigheterna hävdade att det bara var en. Man rapporterade även falskt om dödssiffrorna. Enligt officiella siffror dog bara 13 och 14 skadades allvarligt, men en kommentator på nätet satte dödssiffran till 259. Han eller hon greps snart av polisen för att ha ”spridit falska nyheter”.

1. Branden i Shanghai

Kinas största bostadshusbrand bröt ut i Shanghai på eftermiddagen den 15 november. Eldsvådan i bostadshuset för lärare på Jiaozhouvägen ledde enligt officiella siffror till 53 dödsfall och mer än 70 skadade, men andra menar att minst 100 personer dog. Shanghais myndigheter kallade räddningsoperationen för effektiv, att förlusterna hölls nere så mycket det gick och att det var en framgångsrik modell för framtiden. Detta kritiserades, och 100 000 personer gick ut på gatorna i Shanghai för att sörja de döda.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50464/