”De tar med dig in i fantasin”


En föreställning som flätar samman episka dynastier, teaterdräkter, himmelska skönheter och drömlika, rörliga bakgrundsbilder borde vara en verklig njutning för vem som helst, men för Yulia Rudko, grafisk designer var det ett paradis.

Rudko såg Shen Yun Performing Arts föreställning i Southern Alberta Jubilee Auditorium, i Calgary, Kanada, den 27:e mars och hon blev överväldigad av upplevelsen.

– Jag tyckte om allt som är kreativt och stimulerande för ögat, dansrörelserna, alla dräkter, alla detaljer och allt tankearbete som krävts för att skapa varje nummer, sade hon.

Som grafisk designer var Rudko intresserad av hur artisterna kunnat ta djupgående idéer och omvandla dem till något visuellt på scenen.

– Berättelserna bakom föreställningen är väldigt viktiga. Det är mycket viktigt att ha fått lära sig om traditionella uppfattningar. Jag vill lära mig mer. Hur de rörde sig och deras ansiktsuttryck var väldigt uttrycksfullt. Det var jättebra att få lära sig om klassisk kinesisk dans, och hur många element i den moderna dansen har sitt ursprung i den.

New York-baserade Shen Yun är världens främsta artistkompani inom klassisk kinesisk dans och musik. Deras uppgift är att återuppliva den traditionella kinesiska kulturen som blivit förstörd i Kina av kommunistpartiet. Den storskaliga produktionen omfattar bland annat omsorgsfullt arbetade dräkter, digitala, rörliga bakgrunder, en hel orkester och legendariska dansberättelser som uttrycker djupet och skönheten i den traditionella kinesiska kulturen.

Rudko var fascinerad av berättelserna som utspelades på scenen.

– Det är verkligen en betydande sak att överföra tanken bakom det, filosofin, till dans, framträdande och till dräkter. Och eftersom jag är grafisk designer tänkte jag på bakgrunderna, hur de hade gjort dem och vem som hade gjort dem, sade hon.

Rudko var särskilt imponerad av teknologin bakom föreställningens digitala, rörliga bakgrunder. Bilderna hjälper till att föra publiken direkt in i berättelsen genom projektioner av storslagna landskap och forntida kungariken. Ibland verkar det precis som att dansarna flyger in på och bort från scenen.

– Jag tyckte att överföringen från skärmen till att dansarna kom fram var mycket bra gjord, den biten fungerade väldigt bra. Och färgerna och ljuset, när dansarna syntes mot bakgrunden kändes det så levande, som om de var en del av den. Det uppskattade jag verkligen. Övergångarna från bakgrunden till levande framträdanden skedde i ett smidigt flöde, berömde hon vidare.

Hon rekommenderade varmt föreställningen till alla “som i allmänhet uppskattar konst och hårt arbete”.

– Jag tycker att folk definitivt ska gå och se dem för det kulturella, bara för att lära sig om historian och om dansens utveckling…jag kan föreställa mig hur mycket arbete dansarna har lagt ner på det här och hur mycket arbete som sker bakom scenen, att skapa hela iscensättningen, musiken och dräkterna. Om man uppskattar något av detta, då borde man gå och se dem, rekommenderade hon.

Natalie Beaudet, konsult inom förlagsbranschen, såg också föreställningen och sade att den var som hypnotiserande.

– Fantastisk, man tappar andan, den tar inte bara ens uppmärksamhet utan tar också tag i ens fantasi. När de uppträder får de en att känna vad de känner. De tar med dig in i fantasin som de försöker förmedla på scenen.

Hon blev djupt berörd när hon såg berättelsen om en mor vars son blev förföljd för sin tro, berättad genom dans. Miljontals människor i Kina har ingen tros- eller uttrycksfrihet.

– Jag blev verkligen imponerad… Det var verkligen så jag tappade andan när jag följde med i berättelserna. Det som jag har sagt nu flera gånger är att jag verkligen tyckte om var den om mamman. Hon var så utom sig över sonen. Eftersom hon var så inne i sin roll kunde man känna hennes smärta. Som mamma kunde jag känna hennes smärta. Så det var mycket, mycket verkligt.

Beaudet sade att hon förstår traditionell kinesisk kultur efter att ha sett Shen Yun.

– Jag tyckte om att få lära mig mer om kinesisk kultur. Sådant som man inte kan göra i den kulturen, vi är så privilegierade att vi kan gå och se dem här i Kanada. Så det var mycket inspirerande och självklart underhållande.

De handgjorda dräkterna var en höjdpunkt för Beaudet, som uppskattade hur mycket själ och kraft som lagts ner för att skapa föreställningen.

– Jag tyckte verkligen om dräkterna. Det var någon som sade att de är handsydda och jag kan inte ens sy en rak linje. Sömmerskorna och alla proffsen som tillsammans har åstadkommit det här, de har ett så fint lagarbete så jag kommer säkert att komma tillbaka nästa år också.

NTD Television och Justina Wheale rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre artistkompanier som turnerar samtidigt runtom i världen. Shen Yun Performing Arts Touring Company har nu kommit till Bryssel där de framträder fram till den 3:e april.

Shen Yun Performing Arts kommer att uppträda på Cirkus i Stockholm den 24, 25, 26 och 27 april.

För ytterligare information se hemsidan www. ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.