De tamilska tigrarnas sista fäste intas av Sri Lankas armé
Ruiner av civila hus syns i bakgrunden där en srilankesiska soldat vaktar på ett nyligen rensat området i Chilawatte den 27 januari 2009 i Mullaittivu distriktet, de tamilska tigerrebellers före detta militärhögkvarter. (Foto: Ishara S. Kodikara / AFP / Getty Images)


Srilankesiska armésoldater har erövrat Mullaitivu, den sista stora staden som kontrollerades av de tamilska tigrarna i nordöstra Sri Lanka. Armechefen Lt Gen Sarath Fonseka berättade för srilankesiska medier att hans styrkor ”erövrade staden” den 25 januari efter en månad av strider.

The Liberation Tigers of Tamil Eelams (LTTE) terroristorganisation är nu inträngd i en liten region i nordöstra delen av landet, men de förväntas inte ge upp. Den lankesiska armén, som rycker fram i djungeln, möter konstant motstånd, men förhoppningarna är fortfarande höga. 

– Slutet av terrorismen är nära och vi kommer definitivt att vinna, förklarade Fonseka till AFP.

– Vi har omringat dem från alla håll och det enda alternativet för dem är att hoppa i havet, sade han.

Tillhållet för LTTE chefen, Velupillai Prabhakaran, är fortfarande okänt. Vissa spekulerar att han kanske har flytt landet på ett tjeckiskt tillverkat ”Zlin 143” enmotorigt flygplan, som nyligen försvann.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse kommenterade också och hyllade soldaterna, som han kallade ”krigets hjältar, som har kämpat obevekligt för att utrota terrorismen från vårt fosterland.”

LTTE källor har inte lämnat några kommentarer om var Prabhakaran finns eller om nederlaget de kommer att möta i striderna i nordost. Terroristgruppen förväntas inte ge upp kampen och det väntas allmänt att de fortsätter gerillakriget samtidigt som de gömmer sig i djungeln. Krigarna bär med sig en cyanidkapsel som de använder för att begå självmord om de tillfångatas av fiendens styrkor.

– Den militära fasen har avslutats, men konflikten fortsätter, sader Jayadeva Uyangoda, chefen för statsvetenskaplig institutionen vid universitetet i Colombo, till AFP.

– Tigrarna kanske inte kan återfå den politiska eller militära makten som de hade innan, så de kommer att återvända till gerillataktiker.

Ödet för de omkring 150 000 – 250 000 tamiler, som bor i området, är fortfarande osäkert. Både Sri Lankas regering och FN-organ anklagar LTTE för att använda befolkningen som mänskliga sköldar. Den 24 januari, en dag innan staden Mullaitivu erövrades av trupperna, sprängde LTTE en stor bevattningstank vilken orsakade översvämningar i staden och isolerade tusentals civila. 

– LTTE skapade inte endast en humanitär katastrof utan har också visat sitt yttersta förakt för människor, som de en gång sade sig att ” företräda”, kommenterade en militär tjänsteman enligt Sri Lankas nyhetsportal Go2Lanka.

LTTE bildades 1975 och kämpar nu för en separat stat för tamiler i Sri Lanka. Minst 70.000 människor beräknas ha dödats och ett stort antal har skadats som fångats i korselden under årens lopp, bland annat genom att trampa på landminor som gruppen lämnat kvar. LTTE är bannlyst som en terroristorganisation av EU, USA och Kanada. Grannlandet Indien, som utbildade och beväpnade LTTE på 1980-talet, har också nyligen bannlyst organisationen.

Enligt Hicham Mandoudi, chef för verksamheten för Internationella Röda Korset, är civilbefolkningen trött och längtar efter fred och säkerhet i områden som är under Tigrarnas kontroll i Sri Lanka. Hans uttalanden är med i en intervju på den humanitära organisationens webbplats. 

– Från de civilas synvinkel finns det hopp om att detta kommer att sluta en dag och att deras barn kommer att leva i fred och kunna gå till skolan och återvända hem utan rädsla, säger han.

Översatt från  engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/11096/