De springer för harmoni


World Harmony Run är en fackelstafett som färdats genom 100 länder och i 50 stater. Den 25 augusti avslutades stafetten i New York.

Löpare från hela världen deltog i den drygt 150 mil långa stafetten genom USA:s 50 delstater. ”Över berg och genom öknar, genom brännande hetta och drypande regn,” som en talare under avslutningen uttryckte det. Stafetten pågick i 17 veckor.

Den här stafetten ger sig ut i världen vartannat år för att uppmuntra till välvilja på såväl gräsrotsnivå som internationellt. Den anordnas samtidigt i 100 länder i Nord- och Sydamerika, Europa, Asien , Afrika och Australien.

Det var den avlidne idrottsmannen och filosofen Sri Chinmoy som inrättade World Harmony Run 1987 med övertygelsen om att sport är ett kraftfullt redskap att främja global harmoni med.

Stafettens mål är att överbygga ”de kulturella och sociala begränsningar som separerar land från land”, sade sprintern Carl Lewis, den niofaldige OS-guldmedaljören som är talesman för organisationen.
– Genom att täcka tusentals mil till fots kommer dessa löpare att uppmuntra oräkneliga ungdomar att omfamna en gemensam strävan för en bättre värld. Utan fokus på våra olikheter.

Stafetten ska ha besökt omkring 50 000 skolbarn i över 1000 städer och samhällen. Löpare höll föredrag för eleverna om självaktning och vänskap.

Sedan starten 1987 har mer än fem miljoner personer deltagit i stafetten. Många världsberömda religiösa ledare, politiker, idrottare och underhållare har stöttat stafetten genom åren. Bland dem som hållit i facklan kan nämnas Nelson Mandela, Mikail Gorbatjov, påven John Paul II och moder Teresa.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/united-states/runners-for-harmony-conclude-nationwide-relay-3349.html