De söta och röda bären – jordgubbarna
Svenska jordgubbar dekorerade med citronmeliss. (Foto: Maria Johansson / Epoch Times)


Vad går upp emot en tallrik med nyplockade jordgubbar och en klick glass eller grädde? Bevisligen är det svårt att slå – en svensk äter ungefär fyra liter jordgubbar per år.

Att jordgubbarna ska vara söta och röda, det håller nog alla med om. Vad man ska äta till finns det delade meningar om. Vissa vill ha dem naturella, andra med socker, den tredje med vispad grädde, den fjärde med vaniljglass och den femte med alltihop!

De jordgubbar som finns ute på gator och torg och i affärerna så här års är från Sverige såväl som andra europeiska länder. De svenska gubbarna räcker inte till, så vi importerar från till exempel Tyskland. Men det är en skillnad i smaken på inhemska och utländska gubbar. De svenska jordgubbarna blir sötare eftersom gubbarna får solljus under en längre tid av dygnet än till exempel i Spanien. De spanska gubbarna tappar i smak då sockret i gubben används som energi under de kyliga nätterna.

Det är svårt att odla jordgubbar eftersom de lätt blir angripna av gråmögel, kvalster och insekter. Därför besprutas de svenska jordgubbarna i genomsnitt åtta gånger under en växtsäsong. I Sverige finns det cirka 650 jordgubbsodlare. Av dem är det 46 stycken som odlar Krav-godkända gubbar, det vill säga de odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället använder sig Krav-odlarna av förebyggande metoder som ogräsrensning och biologisk bekämpning. Det gör att utsläppen av kemikalier minskar och det i sin tur minskar påverkan på vår hälsa och på miljön.

Några tips till jordgubbshandlaren som vill tänka på miljön; välj i första hand frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Sverige under sommaren. I andra hand kan man köpa frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Europa eller ekologiskt växthusodlade gubbar från Sverige där växthusen använder förnyelsebar energi.