De som kränker mänskliga rättigheter inte välkomna i Taiwan
Kinas f.d handelsminister Bo Xilai. (Foto: AFP)


Två av Taiwans tidigare ministrar uppmanade nyligen Straits Exchange Foundation att dra tillbaka sin inbjudan till den kinesiska kommunistregimens tjänsteman Bo Xilai att besöka ön.

Joseph Wu, tidigare minister i Rådet för fastlandsfrågor och Michael Tsai, tidigare försvarsminister, sade att Bos besök skulle smutsa ner Taiwans rykte. Skälet var att Bo Xilai, numera partisekreterare i staden Chongqing, enligt omfattande dokumentation ägnat sig åt hathets och förföljelse mot Falun Gong-utövare under sin tid som guvernör i Liaoningprovinsen. Joseph Wu och  Michael Tsai sade att alla taiwanesiska medborgare borde protestera mot hans besök.

Den kommunistiska regimen i Kina inledde sin ännu pågående förföljelse av Falun Gong, en traditionell kinesisk andlig disciplin, i juli 1999, i en tid då det enligt en officiell uppskattning fanns 70-100 miljoner kineser som utövade metoden.

– Oavsett om det är Bo Xilai
eller andra högt uppsatta kinesiska tjänsteman som är inbjudna, så behöver det taiwanesiska folket titta efter i deras förflutna om de brutit mot mänskliga rättigheter. Om de gjort det så måste vi säga ifrån och tala om för dem att de inte är välkomna till ön, inte för att de är från det kinesiska fastlandet, utan för att de har brutit mot mänskliga rättigheter, sade Wu.

Rapporterna visar att över 6 000 Falun Gong-utövare var fängslade vid Sujiatuns koncentrationsläger där deras organ togs bort, medan de fortfarande levde, för att säljas till förmögna människors transplantationer. Koncentrationslägret var en del i en rad av Falun Gong-fångläger som byggdes under Bos administration.

– Alla demokratiska nationer i väst fördömer den kinesiska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter i deras eget land. Jag tycker att det är olämpligt för regeringen att bjuda in sådana kinesiska tjänstemän till Taiwan. Även om regeringen bjöd in Bo Xilai till Taiwan borde den göra det med syfte att lindra tragedin för de mänskliga rättigheterna, sade Tsai.

– Västerländska demokratier
rasar mot kinesiska politiska tyranner eftersom de bryter så uppenbart mot de mänskliga rättigheterna. Jag anser det inte lämpligt att Ma Ying-jeous regering bjuder in personer som tillhör det kinesiska kommunistpartiet att besöka Taiwan. Även om Ma Ying-jeou vill bjuda in Kinas kommunistiska tjänstemän till Taiwan borde Mas regering uttrycka oro i frågor rörande Kinas mänskliga rättigheter.

Bo Xilai jagas av domstolar i mer än 10 länder, däribland Kanada, USA, England, Irland, Spanien och Nya Zeeland, där han kan ställas till svars anklagad för brott såsom systematisk tortyr och folkmord.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39978/